Joi, Statele Unite și Regatul Unit au anunțat sancțiuni economice împotriva a 11 presupuși infractori cibernetici cu sediul în Rusia și care aparțin grupului Trickbot, mai mulți membri ai acestuia fiind deja vizați de sancțiuni similare în februarie, potrivit AFP.

SpionajFoto: Mario Martija Sevilla / Alamy / Profimedia Images

De asemenea, Departamentul de Justiție al SUA a făcut publică joi o serie de inculpări în trei state împotriva a nouă cetățeni ruși, toți fiind pe lista celor unsprezece persoane vizate de aceste sancțiuni.

„Rusia este de mult timp un refugiu pentru infractorii cibernetici, inclusiv pentru grupul Trickbot”, a condamnat Departamentul american al Trezoreriei într-un comunicat.

Cele 11 persoane vizate de aceste sancțiuni economice sunt administratori, dezvoltatori și programatori, a adăugat acesta.

Această rețea este acuzată că a vizat spitale și centre de sănătate din Statele Unite în plină pandemie Covid-19 în 2020, și în special că a folosit un ransomware împotriva a trei unități medicale din Minnesota (centru), a precizat Trezoreria.

Malware-ul Trickbot a fost utilizat pentru a pătrunde în sistemele informatice vizate în scopul de a introduce ransomware precum Conti, dezvoltat de infractorii cibernetici, a explicat Departamentul de Justiție într-un comunicat.

Conti „a fost folosit pentru a ataca peste 900 de victime din întreaga lume”, în aproape toate statele americane, precum și în aproximativ 30 de țări începând din noiembrie 2015, potrivit aceleiași surse.

Niciunul dintre cei nouă ruși urmăriți penal în Statele Unite nu a fost arestat.

Cu toate acestea, doi membri ai rețelei TrickBot se află la dispoziția autorităților judiciare americane.

Este vorba de un programator rus extrădat de Coreea de Sud în Statele Unite în 2021 și de o programatoare letonă care a pledat vinovată de piraterie informatică după ce a fost extrădată.