Guvernul chinez a făcut apel la „calm” și „reținere” după ce noua sa hartă națională publicată săptămâna aceasta a stârnit furia țărilor vecine, care au formulat proteste diplomatice neobișnuit de dure, relatează Reuters și CNN.

Xi JinpingFoto: Sheng Jiapeng / Xinhua News / Profimedia Images

Filipinele au devenit joi a treia țară care a obiectat față de această nouă hartă publicată de Beijing, alăturându-se astfel Malaysiei și Indiei, care au publicat la rândul lor comunicate dure în care acuză Beijingul că le revendică din teritoriul lor.

China a publicat luni o nouă variantă a hărții sale naționale, la fel cum a făcut în fiecare an începând cu 2006, pentru a corecta ceea ce guvernul comunist de la Beijing a catalogat în trecut ca fiind „hărțile problematice” despre care afirmă că prezintă greșit granițele naționale ale țării.

Filipinele au declarat joi că „resping” harta deoarece include o linie hașurată în jurul zonelor disputate din Marea Chinei de Sud, care au fost subiectul unui arbitraj internațional ce a hotărât în favoarea țării insulare.

Ministerul filipinez de externe a declarat că harta reprezintă „cea mai nouă tentativă de a legitimiza presupusa suveranitate și jurisdicție a Chinei asupra unor elemente și zone maritime ale Filipinelor și nu are nicio bază sub dreptul internațional”.

India a fost prima țară care a denunțat marți harta, guvernul condus de premierul Narendra Modi anunțând că a transmis un „protest puternic” în legătură cu includerea în teritoriul chinez a statului indian Arunachal Pradesh și a platoului Aksai-Chin disputat între cele două țări.

Ce spun țările vecine Chinei despre noua sa hartă

„Am depus astăzi un protest puternic prin canalele diplomatice cu partea chineză în ceea ce privește așa-zisa 'hartă standard' pe 2023 prin care China revendică teritoriul Indiei”, a declarat ministrul indian de externe Arindam Bagchi.

„Respingem aceste revendicări întrucât nu au nicio bază”, a subliniat el.

Publicarea hărții a venit la doar câteva zile după ce premierul indian Narendra Modi și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit în Africa de Sud la summitul BRICS care a decis o extindere istorică a organizației informale.

Ministerul de externe al Malaysiei a respins la rândul său „revendicările unilaterale” prezentate de China în noua hartă, adăugând că guvernul „este consecvent în poziția sa de a respinge revendicările oricărei țări străine asupra suveranității, drepturilor suverane și jurisdicției Malaysiei” asupra zonelor sale maritime.

Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe, a respins miercuri aceste proteste în timpul unei conferințe de presă, afirmând că revizuirea hărții reprezintă „o exercitare de rutină a suveranității în conformitate cu legea”.

„Sperăm ca părțile relevante să poată rămâne calme și obiective, și să se abțină de la a interpreta prea multe din acest subiect”, a subliniat el.