Liderii țărilor BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - s-au reunit marți la Johannesburg pentru un summit care a început cu punerea pe agendă a unei măsuri care a fost ridiculizată inclusiv de către economistul care a inventat numele grupului informal, relatează Reuters și Agerpres.

Serghei Lavrov a ajuns in Africa de Sud pentru summitul BRICSFoto: Brics / Handout / AFP

Liderii principalelor economii emergente se întâlnesc în Africa de Sud în perioada 22-24 august, principalul subiect de pe agendă urmând a fi planurile de extindere a grupului în contextul în care peste 40 de state şi-au exprimat dorinţa de a deveni membre ale BRICS.

Însă vicepreședintele sud-african Paul Mashatile a anunțat în ultimul moment că pe agenda discuțiilor prioritare a fost trecut și subiectul modalităţilor de reducere a dependenţei de dolari. Africa de Sud a negat anterior faptul că acest lucru urmează să fie discutat la summit.

Înaintea summitului mai multe surse diplomatice afirmau că așa-zisa „dedolarizare” va fi dezbătută în spatele ușilor închise, lucru respins de președinția sud-africană, gazda de anul acesta.

Însă ideea a fost susținută în public de către președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

„De ce nu ne putem face comerțul susținut de moneda noastră? Cine a decis că este dolarul? Trebuie să avem o monedă care să transforme țările într-o situație ceva mai liniştită, pentru că astăzi o țară trebuie să alerge după dolar pentru a exporta”, a declarat el în luna aprilie la ceremonia de învestire a economistei și fostei politiciene braziliene Dilma Rousseff la Noua Bancă de Dezvoltare, denumită anterior „Banca BRICS”.

Lula a adăugat, printre altele că „este greu, pentru că sunt oameni rău obișnuiți”, dar este necesar, de asemenea, să nu fie grăbită renunțarea la dolari, dând exemplu în acest sens „răbdarea” Chinei.

Ideea „ridicolă” a unei monede comune a BRICS

Ideea unei monede comune a acestor state a fost ridiculizată însă de către baronul Jim O'Neill, fostul economist al băncii de investiții Goldman Sachs care a inventat termenul „BRICS” în urmă cu mai bine de două decenii.

O'Neill, care a folosit pentru prima oară termenul de BRICS în 2001 într-o lucrare de cercetare, a afirmat că o astfel de idee vehiculată cu scopul de a evita folosirea dolarului în schimburile comerciale este „pur și simplu ridicolă”.

„Vor crea o bancă centrală a BRICS? Cum ar funcționa asta? Este aproape jenant”, a declarat el într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Financial Times cu o săptămână înainte de începerea summitului.

Summitul de anul acesta a atras atenția după ce în luna martie Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, Africa de Sud fiind nevoită să îl rețină pe liderul de la Kremlin dacă acesta pășește pe teritoriul său, fiind o țară membră a instituției.

După luni de speculații în acest sens, Kremlinul a anunțat oficial pe 19 iulie că Putin nu va merge la summitul BRICS de anul acesta, Rusia urmând să fie reprezentată în schimb de ministrul său de externe, Serghei Lavrov. Putin va interveni însă și el prin videoconferință.

Serghei Lavrov a ajuns deja la summit: