Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat luni cu privire la un „risc de slăbire” a Europei şi a Occidentului într-un context internaţional marcat de o concurenţă crescută între puterile mondiale, relatează AFP și Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: Eliot Blondel-Pool / Sipa Press / Profimedia Images

„Acest context se complică şi face să sporească riscul unei slăbiri a Occidentului şi mai ales a Europei noastre”, a declarat Macron la Paris, în cadrul reuniunii anuale a diplomaţiei franceze.

„Trebuie să fim lucizi, fără a fi pesimişti în mod excesiv”, a subliniat şeful statului francez. El a accentuat că există o repunere în discuţie a „ordinii noastre internaţionale în care Occidentul avea un loc preponderent”.

Cauza acestei situaţii este reprezentată, potrivit lui Emmanuel Macron, de revenirea războiului în Europa prin agresiunea rusă contra Ucrainei şi de promovarea unei „politici a resentimentelor” în Asia şi Africa, politică alimentată de „anticolonialism, reinventat sau imaginat”, dar şi de „un antioccidentalism instrumentalizat”.

Preşedintele francez a insistat, de asemenea, pe necesitatea „evitării unei împărţiri a lumii” în jurul războiului din Ucraina, în contextul în care statele din Emisfera de Sud refuză să condamne Rusia pentru agresiunea sa.

Comentariile lui Macron după ce statele ce alcătuiesc organizația informală BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - au transmis săptămâna trecută invitații oficiale de a se alătura grupului altor 6 țări, o expansiune istorică.

Avertismentul lansat de președintele francez vine de asemenea în contextul unei slăbiri tot mai mare a influenței Franței printre fostele sale colonii din Africa, în special în regiunea Sahelului, crucială pentru combaterea unei insurgențe jihadiste care alungă anual zeci de mii de refugiați înspre Europa.

Ultimul exemplu în privința diminuării capacității diplomației franceze în Africa îl reprezintă lovitura de stat din Niger, unde noua juntă militară a cerut Parisului să își retragă trupele de pe teritoriul țării.