Comisia care investighează modul în care s-a prăbușit avionul în care se afla Evgheni Prigojin a confirmat că șeful grupului de mercenari Wagner se numără printre persoanele ucise în accidentul aviatic de miercuri . În urma testelor medico-legale, toate cele 10 cadavre recuperate la fața locului au fost identificate, iar identitățile lor „conforme cu lista transmisă inițial”. Comisia nu a oferit detalii cu privire la ceea ce ar fi putut cauza accidentul.

Război în Ucraina: Soldați ucraineni pe frontul din BahmutFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 551, LIVETEXT:

00:50Trei persoane au murit într-un atac cu rachete rusești noaptea de duminică spre luni în centrul Ucrainei, iar două persoane au murit în bombardamente care au avut loc luni câteva ore mai târziu, au spus oficialii ucraineni, relatează Reuters.

Ministrul de Interne Igor Klimenko a declarat că cele trei persoane au fost ucise într-o fabrică industrială din centrul regiunii Poltava. Cinci persoane au fost rănite și o altă persoană nu a fost găsită, a spus el.

Andrii Iermak a declarat că cei uciși lucrau în schimbul de noapte la o fabrică de ulei vegetal din districtul Mirhorod și a postat fotografii care arată fabrica în flăcări. Klymenko a spus că incendiul a fost stins ulterior.

Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson, a declarat că o femeie de 63 de ani a fost ucisă în timpul bombardamentului de la mijlocul dimineții din satul Sadove.

Un bombardament rusesc a ucis un bărbat care lucra în afara casei sale la începutul serii în Torețk, în estul regiunii Donețk, au declarat procurorii.

23:23 Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și-a exprimat regretul că Papa Francisc răspândește ideile marii puteri ruse, pe care Kremlinul le folosește pentru a justifica uciderea ucrainenilor, relatează Ukrainska Pravda, citându-l pe Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

22:40 Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a respins într-o conferință de presă informațiile potrivit cărora ministerul apărării ar fi achiziționat jachete de vară la suprapreț în loc de haine de iarnă pentru soldați, a informat Ukrinform, potrivit Kyiv Independent.

La începutul lunii august, o investigație a unui jurnalist spunea că ministerul a semnat un contract cu o companie turcă în septembrie 2022 pentru achiziționarea de haine „de iarnă” pentru militari, care erau, de fapt, haine de vară, la prețul de 33 de milioane de dolari.

Dzerkalo Tyzhnia a spus descoperit că documentele care însoțeau transportul au fost manipulate. Prețul unor jachete în valoare de aproximativ 29 de dolari a fost într-un alt document „modificat” la 86 de dolari.

Reznikov a spus în timpul conferinței de presă că prețurile pentru jachetele militare de aproximativ 29 de dolari sunt nerealiste, deoarece de obicei variază între 80 și 120 de dolari.

21:55Rusia a declarat luni că două dintre avioanele sale de luptă au decolat pentru a intercepta deasupra Mării Negre, lângă Crimeea, două drone de recunoaștere americane, un tip de incident care a devenit frecvent în ultimele luni, relatează AFP.

După „detectarea unui zbor care se îndrepta către granița de stat rusă”, Moscova a trimis două avioane de luptă pentru a „preveni o posibilă încălcare a frontierei” și „a contracara (misiunea) de recunoaștere” a dronelor, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

El a adăugat că aceste aeronavele fără pilot, un Reaper și un Global Hawk, „făceau recunoașteri aeriene în regiunea peninsulei Crimeea” anexată în 2014 de Rusia.

21:38Ucrainenii au reușit o lovitură impresionantă în Herson: Au lovit și scos din uz un radar modern al rușilor, capabil să „vadă” peste orizont, folosit în special în instalațiile de apărare a coastei cu rachete anti-navă:

21:26Papa Francisc a fost criticat luni pentru că le-a spus tinerilor ruși să-și aducă aminte că sunt moștenitorii țarilor precum Petru cel Mare, pe care președintele Vladimir Putin l-a prezentat ca exemplu pentru a justifica invadarea Ucrainei, relatează Reuters.

21:01 Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea obligatorie a copiilor din două districte din sud-estul regiunii Zaporojie, care sunt bombardate persistent de ruși, relatează CNN.

Vicepremierul Irina Vereșciuk a declarat pentru televiziunea ucraineană că evacuarea copiilor din raioanele Vasîlivka și Polohî este acum obligatorie. În total, se crede că mai mult de 50 de copii trăiesc aici.

20:50Polonia și statele baltice s-au angajat să-și închidă granițele cu Belarus dacă are loc un „incident critic”, a declarat luni ministrul polonez de interne Mariusz Kaminski, relatează CNN și Reuters.

Membri UE și NATO, Letonia, Lituania și Polonia, care au o graniță comună cu Belarus, sunt din ce în ce mai îngrijorați de securitatea frontierei, de când sute de mercenari ruși Wagner au sosit în Belarus la invitația președintelui Aleksandr Lukașenko.

  • „Această situație escaladează. De multe săptămâni, de câteva luni, ne confruntăm cu revenirea presiunii migratorii la granița noastră. Același lucru este valabil și pentru granițele partenerilor noștri”, a declarat Kamiński.
  • Staționarea „câtorva mii de mercenari” din grupul Wagner în Belarus a adăugat un „element nou” situației de-a lungul graniței, a adăugat Kaminski.
  • „Solicităm autorităților din Minsk ca grupul Wagner să părăsească imediat teritoriul Belarusului și ca migranții ilegali să părăsească imediat zona de frontieră și să fie trimiși înapoi în țările lor de origine”, a declarat Mariusz Kaminski la o conferință de presă la Varșovia, după o întâlnire cu omologii săi letoni, lituanieni și estonieni.

20:45O bază a poliţiei ruse din Energodar, atacată cu dronă într-o operaţiune a rezistenţei, anunţă GUR

O explozie a avut loc luni la într-o bază rusească în oraşul ucrainean Energodar, ocupat de ruşi, situat în apropiere de Centrala Nucleară Zaporojia, în cadrul unei operaţiuni a rezistenţei, anunţă spionajul militar ucrainean, relatează CNN, potrivit News.ro.

20:34Olga Stefanishyna, vicepremierul Ucrainei pentru integrarea europeană și euro-atlantică, a anunțat că a avut luni o discuție „productivă” cu ministrul român de Externe Luminița Odobescu privind un „calendar de integrare” a Ucrainei în UE.

19:30Putin nu va merge în India la summitul G20 de luna viitoare.

Rusia va fi reprezentată de ministrul său de externe la summitul G20 de la New Delhi, i-a spus președintele Vladimir Putin prim-ministrului indian Narendra Modi într-o convorbire telefonică de luni, în care cei doi lideri au discutat și despre relațiile bilaterale, relatează Reuters.

Kievul citică țările vecine, inclusiv România, pentru prelungirea restricțiilor pentru importurile agricole

18:34Ministrul ucrainean de externe a criticat luni țările vecine, printre care și România, pentru planurile de a prelungi restricțiile pentru importurile agricole ucrainene, Kievul amenințând că își va „apăra cu înverșunare” drepturile, relatează AFP.

18:03 O a doua navă care a plecat din Ucraina, după ce Rusia a ieșit în iulie din Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, a sosit luni la Istanbul, în pofida unei blocade ruseşti şi ameninţării Rusiei de a a ataca nave care pleacă din Ucraina, potrivit unor site-uri de trafic maritim, relatează AFP, potrivit News.ro.

Vrachierul Primus, care navighează sub pavilionul Liberiei, a navigat în largul coastelor României şi Bulgariei, state membre NATO, după ce a plecat de la Odesa duminică.

Rusia ameninţă să atace nave care pleacă din Ucraina, la Marea Neagră, după ce a ieşit în iulie din acord.

Ea a tras, la începutul lui august, tiruri de somaţie a unui cargou aparţinând unei companii turceşti care se îndrepta către Izmail, un port la Dunăre, în sudul Ucrainei.

17:55Un comandant ucrainean din zona Bahmut a spus că este esențial ca Ucraina să îi împiedice pe ruși să creeze o apărare puternică în zonă, relatează CNN.

Maksim Jorin, comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt, a declarat pe canalul său de Telegram că „una dintre cele mai importante sarcini din sectorul Bahmut este de a menține ritmul de avans pentru a împiedica inamicul să ia măsuri pentru a-și crea propriul sistem de apărare. Eforturi pe care inamicul le-a făcut deja, de exemplu, în sectorul Zaporojie”, unde forțele ucrainene se luptă să distrugă fortificațiile realizate de ruși și câmpurile minate de aceștia.

„Desigur, există mine în sectorul nostru și le lovim aproape de fiecare dată în timpul operațiunilor de asalt. Există, de asemenea, fortificații pe care au timp să le construiască”, a spus Jorin. „Cu toate acestea, încă nu le permitem să construiască un sistem puternic aici, deoarece fie le doborâm constant pozițiile, fie le provocăm daune, împiedicându-i să întreprindă acțiunile necesare.”

„Va fi o problemă semnificativă dacă oferim inamicului timp și oportunitatea de a săpa și de a pune mine”, a adăugat el.

17:52România va dubla capacitatea principalului său port la Marea Neagră şi culoarele de navigaţie pe Dunăre în termen de două luni pentru a ajuta Ucraina să-şi transporte cerealele fără ca Rusia să aibă acces la ele, a anunţat premierul român într-un interviu pentru Financial Times.

Marcel Ciolacu a declarat pentru publicaţia britanică că planul său va fi pus în aplicare indiferent de atacurile ruse asupra porturilor ucrainene de pe partea cealaltă a Dunării la frontiera cu România, scrie Agerpres.

„Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023. Pentru a facilita acest lucru, am sporit capacitatea atât în portul Constanţa, cât şi pe căile către portul Constanţa. Ne-am mobilizat cât de bine am putut”, a spus Ciolacu.

Kremlinul a început să aleagă oamenii de paie care să candideze în 2024 împotriva lui Putin

17:34Deși 4 dintre colegii ei au murit după ce au fost otrăviți din cauza reportajelor pe care le-au publicat, Elena Kostiucenko, o jurnalistă rusă aflată în exil, nu s-a gândit niciodată că ar putea fi și ea o victimă până când s-a îmbolnăvit în timp ce era la bordul unui tren ce se îndrepta spre Berlin.

16:50Președintele turc Tayyip Erdogan va vizita în curând stațiunea Soci de la Marea Neagră, a declarat luni un purtător de cuvânt al partidului lui Erdogan, AK, aflat la guvernare, subliniind că ar putea exista „evoluții” în ceea ce privește acordul care a permis exportul maritim de cereale ucrainene, relatează Reuters.

Acordul de cereale intermediat de ONU și Turcia s-a încheiat după retragerea Moscovei luna trecută. Ankara a încercat să convingă Rusia să revină la acord.

Omer Celik, purtătorul de cuvânt al partidului, nu a precizat dacă Erdogan se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, dar Kremlinul a declarat vineri că există o înțelegere ca cei doi să se întâlnească personal în curând.

16:39Kremlinul a început să îi aleagă pe sprânceană pe oponenții care să candideze împotriva președintelui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale ce vor avea loc în primăvara anului viitor, scrie luni site-ul de investigații Meduza.

16:11Premierul Cehiei Petr Fiala a spus că este necesară oprirea încercărilor Rusiei de a-și recrea sfera de influență și „îngheța” războiul din Ucraina, altfel va încuraja nu doar regimul lui Putin, ci și alți agresori.

„Potrivit multor analiști, există o amenințare de impas și realitatea unui conflict înghețat. Nu cred că acesta este singurul scenariu ce poate urma, dar trebuie să ținem cont și de el și să ne gândim la el în strategiile noastre”, a spus Fiala.

El a afirmat de asemenea că politica imperială a Rusiei este cea mai mare amenințare la adresa securității Cehiei, dar că este nevoie și de vigilență în ceea ce privește acțiunile Chinei.

15:44Comandamentul militar de la Moscova își aruncă în luptă printre ultimele unități de rezervă pe care le are la dispoziție pentru a încerca să oprească ofensiva ucraineană din regiunea Zaporojie aflată în sudul Ucrainei.

Comuniștii ruși propun retragerea cetățeniei pentru cei care se sustrag „îndatoririlor militare”

15:37Partidul Comunist din Rusia a depus în parlament un proiect de lege care prevede revocarea cetățeniei ruse pentru cetățenii străini care au primit-o în cazul în care aceștia încearcă să se sustragă „îndeplinirii sarcinii militare”.

Inițiatorul proiectului legislativ a argumentat necesitatea acestuia prin faptul că adesea străinii care au primit cetățenia rusă „nu aduce doar drepturi, ci și îndatoriri corespunzătoare”.

15:05 „Ucraina trebuie să primească mai mult sprijin şi toată lumea ar trebui să înţeleagă că dacă Ucraina nu este ajutată, atunci Rusia nu se va opri la Ucraina sau la Moldova”, a declarat președinta Republicii Moldova, într-un interviu acordat celebrei jurnaliste Christiane Amanpour de la CNN, conform News.ro.

Într-un interviu realizat la Chişinău, Maia Sandu a spus că speră că mai mult sprijin va veni în curând, astfel încât Ucraina să-şi poată recupera teritoriile şi să putem asista la „sfârşitul acestui război nebunesc”.

14:50 Ministerul de interne al Lituaniei va propune guvernului închiderea a două dintre cele 4 puncte de trecere a frontierei cu Belarus, a anunțat ministrul de interne Agne Bilotaite.

Măsura vine după ce pe 16 august Lituania și-a închis alte două puncte de trecere a frontierei cu țara condusă de Alexandr Lukașenko, reducând numărul lor de la 6 la 4. La momentul respectiv autoritățile de la Vilnius au invocat „circumstanțele geopolitice”.

14:28 Andrei Kartapalov, șeful comisiei pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, a declarat că parlamentul rus lucrează la un proiect de lege care să reglementeze statutul „companiilor militare private” în condițiile în care din punct de vedere legal acestea sunt în prezent ilegale în Rusia.

Kartapalov nu a dorit să ofere mai multe detalii deocamdată, afirmând că „lucrările sunt în curs” și că mai multe date vor fi prezentate pe parcurs.

13:55Bilanțul victimelor provocate de noul atac rusesc cu rachete în regiunea Poltava a crescut la 3 persoane, potrivit unui anunț făcut luni după-amiaza de autoritățile ucrainene.

Emmanuel Macron spune că Franța dorește să evite „orice escaladare” a războiului

13:21Slovacia a încheiat un acord cu filiala elvețiană a companiei americane Westinghouse privind furnizarea de combustibil nuclear pentru centralele nucleare, iar țara caută și o altă sursă în Franța pentru a scăpa de dependența sa față de combustibilul nuclear din Rusia.

„Asigurarea unui alt furnizor de combustibil nuclear pentru centralele noastre este un pas important către consolidarea securității energetice a Slovaciei ”, a declarat Branislav Strycek, directorul companiei de utilități electrice Slovak Power Plants.

13:16Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat din nou existența unor acorduri specifice între Rusia, Turcia și Qatar privind reluarea acordului de exportare a cerealelor ucrainene.

„Perspectivele reluării tranzacției cu cereale depind direct de îndeplinirea substanțială - nu în cuvinte, ci în acțiuni - a acelor promisiuni și obligații care au fost înaintate de partea rusă”, a spus el.

12:51Politica urmată de Franța exclude posibilitatea participării directe la războiul din Ucraina, a declarat luni președintele Emmanuel Macron în timpul unui discurs ținut la Paris în cadrul conferinței anuale a ambasadorilor francezi.

„Ne străduim să excludem participarea directă la conflictul cu Rusia”, a spus el, adăugând că Franța încearcă „să evite orice escaladare a conflictului ucrainean”. Comentariile sale vin în contextul în care Moscova acuză țările ce furnizează echipament militar Ucrainei că participă „direct” la conflict.

12:28 În jurul orei 10:40, trupele ruse au bombardat satul Sadov din regiunea Herson, trăgând cu obuze spre o clădire de locuințe. În urma bombardamentelor, doi localnici au fost răniți, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației ucrainene a regiunii.

„Din cauza bombardamentelor rusești ale satului Sadove, doi localnici au fost răniți”, a informat Prokudin. Potrivit acestuia, o femeie de 63 de ani care se afla în curte a murit din cauza rănilor pe loc, iar un bărbat de 58 de ani a fost internat cu răni la nivelul abdomenului și picioarelor. Starea lui este gravă.

Polonia arestează doi bărbați în legătură cu sabotarea sistemului său de comunicații feroviare

12:11Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a declarat luni că discuții între ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său turc, Hakan Fidan, vor avea loc „în curând” la Moscova. Turcia presează Rusia să revină la respectarea acordului de exportare a cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, însă eforturile diplomatice ale Ankarei în acest sens nu au avut deocamdată succes.

11:49 Poliția poloneză a reținut doi bărbați suspectați de sabotarea rețelei feroviare a țării, după întârzieri a zeci de trenuri.

„Autoritățile poloneze au reținut două persoane suspectate de organizarea unui atac ilegal în rețeaua națională de comunicații feroviare, care a dus la întreruperi în circulația trenurilor în anumite zone”, se arată într-un comunicat remis presei de poliția poloneză.

Ambii bărbați reținuți sunt cetăţeni polonezi, în vârstă de 24 şi 29 de ani. Ei au fost arestați în oraşul Bialystok din estul ţării. Arestările au fost însoțite de confiscarea echipamentelor radio relevante la domiciliul unuia dintre ei.

11:24 Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat reținerea unei agente a serviciilor speciale ruse, pe care o acuză că transmitea informații ce erau folosite la corectarea atacurile aeriene ale Moscovei împotriva orașului Herson.

SBU afirmă că femeia a urmărit locurile în care se află și mișcările apărătorilor ucraineni, a încercat să afle numărul aproximativ al acestora și echipamentele militare pe care ei le aveau la dispoziție. Agenții ucraineni mai afirmă că, folosind coordonatele transmise de femeie, forțele rusești au efectuat atacuri regulate asupra orașului, folosind lansatoare multiple de rachete „Grad” și drone kamikaze „Shahed”.

Un interviu dat de Evgheni Prigojin în aprilie declanșează un val de speculații privind moartea sa

11:01VIDEO Reapariția unui segment video de 40 de secunde dintr-un interviu acordat în aprilie de Evgheni Prigojin a declanșat duminică un val de teorii cu privire la faptul că acesta nu ar fi murit.

10:47Autoritățile ruse au anunțat eforturi de a stimula producția de filme care glorifică războiul Moscovei în Ucraina, relatează Associated Press, conform The Guardian..

Vladimir Putin a ordonat Ministerului Culturii să se asigure că cinematografele difuzează documentare despre „operațiunea militară specială”, așa cum numește Kremlinul invadarea Ucrainei.

De asemenea, ministerul trebuie să prioritizeze anumite teme atunci când alocă fonduri de stat pentru filme. Acestea includ „eroismul și abnegația războinicilor ruși” în Ucraina și „lupta împotriva manifestărilor moderne ale ideologiei naziste și fasciste”, acuzație pe care Putin o aduce liderilor de la Kiev și Occidentului.

10:12 Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a confirmat că trupele ucrainene au eliberat satul Robotîne de pe frontul de sud, scrie The Guardian, citând AFP.

„Robotîne a fost eliberat. Forțele noastre avansează la sud-est de Robotîne și la sud de Mala Tokmacika”, a spus oficialul ucrainean.

10:10Administrația lui Vladimir Putin îi va alege oponenți dictatorului la alegerile prezidențiale din Rusia din 2024. Oficialitățile au decis ca viitorii contracandidați care să facă figurație în alegeri să aibă cel puțin 50 de ani pentru ca dictatorul să nu arate „ca un bunic bătrân”, scrie Meduza

09:38 Coaliţia care sprijină lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse nu va sprijini Kievul dacă acesta va muta ostilităţile pe teritoriul rusesc, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de CNN. "Cred că acesta este un mare risc, cu siguranţă vom fi lăsaţi singuri", a declarat Zelenski într-un interviu acordat presei naţionale, unde a fost întrebat dacă a venit momentul unei astfel de mişcări pe teritoriul rusesc. Zelenski a declarat că lupta Ucrainei pentru a-şi recâştiga propriul teritoriu a fost ajutată în mod esenţial de relaţiile cu aliaţii săi.

Cel puţin doi morţi şi cinci răniţi în urma unui atac rusesc cu rachete în regiunea Poltava

09:23.Două persoane au murit, alte două au fost rănite și încă două sunt considerate dispărute în urma unui atac cu rachete lansat de ruși luni dimineață asupra unei instalații industriale din regiunea Poltava din centrul Ucrainei, potrivit autorităților ucrainene

08:33În ultima zi, Forțele de Apărare au anihilat alți circa 500 de invadatori, 4 tancuri și 22 de sisteme de artilerie inamice, conform datelor Statului Major ucrainean. Pierderile totale în luptă ale inamicului din 24.02.22 până în 28.08.23 s-au ridicat aproximativ la:261.000 persoane, tancuri - 4400, vehicule blindate de luptă – 8.562 , sisteme de artilerie – 5425 (+22) unități, echipament de apărare aeriană – ​​499 unități, 315 aeronave , 316 elicoptere, rachete de croazieră - 1415, nave sau ambarcațiuni – 18 unități, echipamente auto și cisterne - 7866

07:43Luni dimineața, armata rusă a atacat cu rachete Krivoi Rog-ul, potrivit autorităților ucrainene. În urma atacului cu rachete, două case au fost distruse și alte 5 atinse. De asemenea, o cladire de birouri a fost bombardată

07:05 Rusia a lansat luni dimineața rachete de croazieră Kalibr la Dnipropetrovsk, potrivit canalul de Telegram al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

06:41Președintele Volodimir Zelenski a spus că și-ar dori să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare în Ucraina în 2024, dar acest lucru necesită schimbări legislative, fonduri de la parteneri și observatori internaționali chiar și în prima linie. Totuși, el a reamintit că organizarea de alegeri în timpul războiului este interzisă prin lege în Ucraina. Într-un interviu acordat duminică seara el a spus: „Logica este că dacă protejezi democrația, atunci ar trebui s-o faci și pe timp de pace și în război. Alegerile sunt una dintre aceste forme de protecție a democrației.

23:30 Ucraina revendică noi câștiguri pe frontul de sud, în timp ce Rusia intensifică atacurile în nord-est.

Forțele ucrainene fac progrese pe front în regiunea Zaporojie din sudul țării, în timp ce trupele rusești au intensificat atacurile în zone din jurul orașului asediat Kupiansk, pe frontul din est, relatează CNN citând informații difuzate duminică de armata ucraineană.

Bombardamentele rusești din jurul Kupianskului au fost atât de intense în ultimele săptămâni încât au determinat evacuarea pe scară largă a civililor.

22:40Imagini din Kiev. Clădirea unui hotel bombardat în decembrie 2022 a fost complet refăcută:

​h2: Sinteza ultimelor 24 de ore de război

  • Un înalt oficial ucrainean a confirmat trecerea în siguranță a unui al doilea vas prin Marea Neagră din portul ucrainean Odesa, după retragerea Rusiei în iulie din acordul intermediat de ONU care permite exportul de cereale.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că a trimis un avion de luptă după ce a observat o dronă de recunoaștere a forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Agenția de presă Tass a declarat că drona nu a încălcat granița de stat a Rusiei.
  • Autorităţile ucrainene au lansat o anchetă după ce o coliziune în aer între două avioane de război în vestul ţării a ucis trei piloţi. Unul dintre piloți, Andriy „Juice” Pilshchykov, fusese în Washington DC vara trecută pentru a se întâlni cu membrii Congresului SUA și a face lobby pentru avioane F-16.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că alegerile naționale ar putea avea loc și pe timp de război dacă partenerii internaționali își împart costurile. Reacția lui vine ca urmare a declarațiilor senatorului american Lindsey Graham care, deși lăuda efortul de război, a spus că Ucraina trebuie să demonstreze că este diferită prin organizarea de alegeri în timp de război.
  • Cofondatorul companiei ruse de tehnologie Yandex a făcut o cerere de ridicare a sancțiunilor UE împotriva lui, într-un potențial test pentru a stabili dacă UE ar putea adopta o viziune mai înțelegătoare față de cei care se distanțează de Kremlin.
  • Oficialii ruși au declarat că duminică a avut loc o nouă serie de atacuri cu drone pe teritoriul său, aceste lovituri ucigând cel puțin o persoană. S-a mai decis închiderea temporară a trei aeroporturi mari care deservesc Moscova.