Reapariția unui segment video de 40 de secunde dintr-un interviu acordat în aprilie de Evgheni Prigojin a declanșat duminică un val de teorii cu privire la faptul că acesta nu ar fi murit, relatează Reuters.

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari ruşi WagnerFoto: Handout / AFP / Profimedia

Autoritatea aviatică a Rusiei a anunțat miercurea trecută că șeful Wagner s-a aflat la bordul unui avion privat care s-a prăbușit la nord-vest de Moscova la exact două luni de la declanșarea rebeliunii militare împotriva conducerii militare a țării.

Kremlinul a denunțat drept o „minciună totală” orice sugestii potrivit cărora moartea sa nu ar fi fost rezultatul unui accident pur întâmplător.

În înregistrarea video cu Prigojin care s-a viralizat acum pe rețelele de socializare rusești, fostul șef al mercenarilor Wagner afirma pe 29 aprilie că Rusia se află în pragul unui dezastru deoarece conducerea militară de la Moscova îi înlătură treptat pe toți cei care spun adevărul și nu laudă generalii care conduc „operațiunea militară specială”.

„Am ajuns astăzi pe marginea prăpastiei”, i-a spus la momentul respectiv șeful mercenarilor Wagner bloggerului militar Semion Pegov. Interviul a fost publicat de canalul de Telegram „Grey Zone”, considerat apropiat de gruparea Wagner.

„De ce vorbesc atât de sincer? Fiindcă nu am dreptul [să nu o fac] în fața oamenilor care vor continua să trăiască în această țară. Aceștia sunt mințiți acum”, a spus Prigojin.

„Mai bine mă omoară. Dar nu voi minți, voi spune cu sinceritate că Rusia este în pragul unui dezastru. Și dacă aceste rotițe nu sunt ajustate astăzi, atunci avionul se va dezintegra în aer”, a mai afirmat acesta.

Rușii, între convingerea că Prigojin știa că urma să moară și opiniile că încă este în viață

Sute de ruși au comentat în decurs de doar câteva ore asupra înregistrării video, după ce aceasta a fost republicată de către administratorii canalului „Grey Zone”.

„Dar știa”, a scris un utilizator al Telegram care folosește numele de utilizator „avanpost”. Unii au speculat inclusiv că Prigojin încă este în viață.

Un alt utilizator a scris că Prigojin urmează să „sară în curând dintr-o cutie de tutun de prizat și să îi facă pe diavoli să facă pe ei în pantaloni”, o aparentă referință la ministrul apărării Serghei Șoigu și generalul Valeri Gherasimov.

Alt user al Telegram a spus că ar fi „cool” dacă Prigojin și Serghei Surovikin, fostul comandant al forțelor de invazie rusești despre care se crede că a fost arestat din cauza legăturilor cu gruparea Wagner, „stau în Jamaica, beau pina colada și trag un fum dintr-un joint uriaș”.

Presa de stat rusă a confirmat cu câteva ore înainte de prăbușirea avionului în care se afla Prigojin că Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon”, a fost destituit din funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei.

Val de speculații pe canalele de Telegram privind moartea fostului șef al mercenarilor Wagner

Unele comentarii făcute pe Telegram au vizat direct Kremlinul, sugerând că prăbușirea avionului a fost orchestrată la ordinele lui Vladimir Putin.

„Trebuie să fii o amibă să nu înțelegi asta”, a scris un utilizator al aplicației de mesagerie. Însă alți utilizatori au învinuit Ucraina sau chiar Franța pentru moartea șefului „wagneriților”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joia trecută că Ucraina nu are nicio legătură cu prăbușirea avionului în care se afla Prigojin. „Asta este sigur. Dar cred că toată lumea își dă seama cine are”, a insinuat el.

Una dintre postările făcute de ruși pe Telegram a afirmat însă că Prigojin a fost ucis de ucraineni la ordinul forțelor speciale americane și al „anglo-saxonilor”, aceasta adăugând că „este un inconvenient pentru noi să pierdem un asemenea erou”.

Comitetul de anchetă al Rusiei a anunțat duminică după-amiaza că rezultatele testelor genetice au confirmat identitatea celor zece persoane care au murit în accidentul aviatic, printre acestea numărându-se Evgheni Prigojin.

Urmărește ultimele evoluții din a 551-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.