Ucraina nu are nicio legătură cu prăbușirea avionului la bordul căruia se afla liderul Wagner, Evgheni Prigojin, alături de alți șase membri ai grupării sale de mercenari, a declarat, joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de The Guardian și CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia
  • „Nu avem nimic de-a face cu asta. Asta este sigur. Dar cred că toată lumea își dă seama cine are”, a spus Zelenski, citat de agenția ucraineană Interfax.

El a făcut aceste declarații într-o conferință de presă susținută alături de președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Souza, aflat în vizită la Kiev.

Prigojin a murit miercuri seara după ce avionul în care acesta se afla alături de alți 6 pasageri s-a prăbușit în regiunea Tver. Autoritățile ruse au anunțat că toate trupurile neînsuflețite ale celor aflați la bord au fost recuperate.

Ce știm până acum despre prăbușirea avionului în care se afla Prigojin

Agenţia Federală de Transport Aerian din Rusia Rosaviatsia a confirmat miercuri că Evgheni Prigojin se afla la bordul avionului care circula pe ruta Moscova-Sankt Petersburg şi care s-a prăbuşit în regiunea Tver, toate persoanele aflate la bord pierzându-și viața.

Avionul privat Embraer transporta șapte pasageri și trei membri ai echipajului, a anunțat ministerul rus pentru serviciile de urgență. De la locul accidentului au fost recuperate toate cele zece trupuri neînsuflețite, potrivit presei de stat.

Avionul Embraer Legacy s-a prăbuşit în apropierea satului Kujenkino, din regiunea Tver, la nord-vest de Moscova și a fost deschisă o anchetă pentru „încălcarea reglementărilor de securitate în transportul aerian”. „O echipă de anchetatori a fost trimisă la faţa locului (...) pentru a stabili cauzele producerii accidentului", a transmis printr-un comunicat Comitetul de anchetă rus.

În timp ce operaţiunile de căutare continuau, preşedintele Vladimir Putin ținea un discurs la împlinirea a 80 de ani de la bătălia de la Kursk în cel de-al Doilea Război Mondial, vizitând această regiune din sud-vestul Rusiei, la graniţa cu Ucraina. Nu a menționat nimic despre prăbușirea avionului cu Prigojin la bord. A vorbit, în faţa mulţimii, despre „devotamentul şi loialitatea” soldaţilor ruşi, care „luptă cu curaj şi hotărâre” în Ucraina.

În luna iunie, Evgheni Prigojin a instigat la o rebeliune în iunie împotriva Statului Major rus şi a ministrului Apărării, Serghei Şoigu, condusă de oamenii săi, care au capturat pentru scurt timp locuri militare din sudul Rusiei înainte de a se îndrepta spre Moscova.

Vladimir Putin l-a numit „trădător”, fără să-i spună numele. Prigojin a renunțat la revoltă după ce dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a mediat un acord cu Kremlinul prin care Minskul îi oferea refugiu.

Citește și: