Fostul preşedinte Donald Trump urmează să fie judecat de justiţia federală americană cu privire la deţinerea ilegală de documente aparţinând Pentagonului în mai 2024, în timpul alegerilor primare ale Partidului Republican și înainte de alegerile prezidenţiale, relatează Reuters și News.ro.

Donald Trump a ținut primul discurs după inculparea oficială la reședința sa Mar-a-Lago din FloridaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un judecător federal din Florida a stabilit ca procesul miliardarului republican în dosarul documentelor clasificate pe care le-a reţinut în mod ilegal la sfârşitul mandatului său să înceapă pe 20 mai 2024.

Această dată se află înaintea Convenţiei Naţionale Republicane (RNC), prevăzută în vara lui 2024, care va desemna candidatul Partidului Republican în alegerile prezidenţiale.

Alegerile generale din Statele Unite sunt prevăzute în noiembrie 2024.

Procuratura a cerut ca procesul să înceapă în decembrie anul acesta, iar avocaţii apărării au pledat ca procesul să aibă loc după alegerile prezidenţiale din 2024.

Donald Trump a fost inculpat la jumătatea lui iunie de 37 de capete de acuzare, inclusiv „reţinere ilegală de informaţii privind securitatea naţională” şi „mărturie falsă”.

Miliardarul a pledat nevinovat într-un tribunal federal, la Miami. Donald Trump a luat cu el, când a plecat de la Casa Albă, cutii întregi cu documente clasificate. O lege din 1978 obligă orice preşedinte american să-şi predea, la încheierea mandatului, toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru Arhivelor Naţionale.

Donald Trump, marele favorit pentru o nouă nominalizare la președinție a Partidului Republican

Un nou sondaj Reuters/Ipsos publicat miercuri arată că Trump domină autoritar competiţia internă republicană pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, având un sprijin de 47% în Partidul Republican, mult peste cel de 19% pentru guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis.

Ancheta sociologică, realizată în perioada 10-17 iulie, arată că Trump, care a fost preşedinte al SUA în perioada 2017-2021, a câştigat patru puncte procentuale faţă de un sondaj Reuters/Ipsos similar realizat în luna iunie. Ceilalţi candidaţi republicani se află mult în urma lui Trump şi DeSantis.

Vivek Ramaswamy, un antreprenor american cu origini indiene, este creditat cu 9% din intenţiile de vot (de trei ori mai multe decât in iunie), iar fostul vicepreşedinte american Mike Pence cu 7%.

În tabăra democrată, actualul preşedinte al ţării Joe Biden are o susţinere de 63%. El este urmat la mare distanţă de Robert F. Kennedy Jr., cu 15% din intenţiile de vot.

Joe Biden ar obţine 37% din voturi în primul tur, iar Donald Trump 35%, în timp ce 28% din alegători nu ştiu pentru care dintre cei doi candidaţi ar opta.

Sondajul Reuters/Ipsos, realizat pe un eşantion de 4.414 americani cu drept de vot din toate statele componente ale ţării, cu o marjă de eroare de +/- 2%, indică o luptă strânsă în noiembrie între Trump şi Biden.