Etiopia a depus o solicitare oficială de a fi admisă în BRICS, organizația informală din care mai fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a anunțat joi ministerul de externe de la Addis Abeba, citat de TASS.

Vladimir Putin a participat prin videoconferinta la summitul BRICS din 2022Foto: Rodger Bosch / AFP / Profimedia Images

„Ne așteptăm ca țările BRICS să răspundă pozitiv la cererea noastră”, a declarat joi după-amiaza Meles Alem, purtătorul de cuvânt al ministerului etiopian de externe, în timpul unei conferințe de presă. El a precizat că diplomația etiopiană a transmis o solicitare oficială în acest sens.

În ultimul an Algeria, Bangladesh și Egipt au depus de asemenea cereri oficiale de a fi primite în organizație în contextul unei realinieri geopolitice mai ample provocate de războiul din Ucraina.

Următorul summit al BRICS va avea loc în perioada 22-24 august la Johannesburg, Africa de Sud preluând în luna ianuarie președinția rotativă a organizației. La summiturile BRICS de regulă participă liderii țărilor membre, însă ocazional sunt invitați și alți șefi de stat ai unor țări nealiniate.

Reuniunea de anul acesta a atras atenția opiniei publice din întreaga lume după ce în luna martie Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

Ca țară membră a curții de justiție Africa de Sud ar fi obligată să îl aresteze pe președintele rus dacă intră pe teritoriul său, însă liderii politici sud-africani s-au contrazis în declarații cu privire la acest subiect.

Kremlinul a ezitat și el să ofere un răspuns privind participarea lui Putin la summit, afirmând că o decizie corespunzătoare va fi luată pe măsură ce acesta se apropie.

Rusia nu-l vrea pe Macron la summitul BRICS

În mod cu totul excepțional, președintele francez Emmanuel Macron a transmis Africii de Sud că ar dori să fie invitat la summitul din luna august.

„Să avem un dialog este mereu pozitiv, chiar dacă nu suntem mereu 100% de acord pe toate subiectele”, a declarat ministrul francez de externe Catherine Colonna în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o pe 19 august la Pretoria, unde a avut o întâlnire cu omologul său sud-african, Nalendi Pandor.

Dacă diplomația franceză va obține o invitație pentru Emmanuel Macron acesta va deveni primul șef de stat al unei țări occidentale care participă la un summit al BRICS.

În cazul în care Vladimir Putin va decide să meargă și el în Africa de Sud, Macron ar putea deveni de asemenea primul lider al unei țări occidentale care se întâlnește cu președintele rus după ce acesta a declanșat „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei anul trecut.

Vorbind la aceeași conferință de presă susținută de Catherine Colonna mai devreme în cursul lunii iunie, ministrul de externe al Africii de Sud a declarat că invitarea lui Macron la summitul BRICS nu este exclusă, dar că decizia finală îi aparține președintelui Cyril Ramaphosa, întrucât el va prezida întâlnirea ca șef de stat al țării gazdă.

Însă Rusia și-a exprimat câteva zile mai târziu opoziția față de o astfel de mutare.

„În mod clar, liderii unor state care urmează o politică atât de ostilă și inacceptabilă față de noi, discutând cu atâta emfază și convingere că Rusia ar trebui izolată pe scena internațională, și care împărtășesc linia NATO cu privire la provocarea unei înfrângeri strategice asupra noastră - un asemenea lider ar fi un invitat nepotrivit la BRICS”, a declarat pe 22 iunie Serghei Riabkov, viceministrul de externe al Rusiei.

„Iar noi nu ne ascundem această abordare a noastră, le-am spus-o colegilor noștri din Africa de Sud. Ne așteptăm ca punctul nostru de vedere să fie acceptat pe deplin”, a mai spus adjunctul lui Serghei Lavrov.