În fața inculpării lui Donald Trump și a acuzațiilor acestuia de manipulare a sistemului judiciar, Joe Biden continuă să aleagă tăcerea, strategia cea mai prudentă dacă nu cea mai eficientă pentru campania sa, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

Vinerea trecută, jurnaliștii care îl urmau pe președintele american într-o călătorie au fost destul de amuzați să constate că la bordul Air Force One, televizorul nu era pus ca de obicei pe CNN, ci pe o competiție de golf.

Asta în timp ce canalul de știri transmitea acuzațiile unui procuror special împotriva lui Donald Trump, acuzat de încălcarea Legii privind documentele oficiale și de compromiterea securității Statelor Unite prin faptul că a dus documente confidențiale în reședința sa strălucitoare din Florida.

Întrebat de un jurnalist despre un eventual contact cu ministrul său de justiție Merrick Garland, în urma ultimei acuzații la adresa predecesorului și rivalului său pentru 2024, Joe Biden a fost clar: „Nu am vorbit deloc cu el și nu voi vorbi cu el. Și nu am niciun comentariu pe această temă”.

El „face ceea ce trebuie”, spune profesorul de științe politice Lara Brown. „Susținătorii lui Trump nu-l plac pe Biden și nu au încredere în el, mulți chiar susțin că nu este președintele legitim. Nu există nimic din ceea ce (el) poate spune pentru a-i convinge că Departamentul de Justiție acționează în conformitate cu legea și cu interesul public.”

Confruntat cu un miliardar republican care strigă „vânătoare de vrăjitoare”, președintele american mizează în continuare pe efectul cinematografic deja experimentat la începutul lunii aprilie, când Donald Trump a avut prima sa apariție spectaculoasă la un tribunal de la New York, de data aceasta într-un caz de evaziune financiară.

Acest efect este cunoscut sub numele de „split screen”: în timp ce Donald Trump se pregătește să apară din nou marți la Miami, Joe Biden intenționează să arate că lucrează, deși a fost nevoit să își elibereze luni programul din cauza unor lucrări dentare.

Echipa sa de campanie, desigur foarte discretă până acum, pare să evite și ea subiectul.

În cazul arhivelor, potrivit experților, președintele are un interes și mai mare în a păstra tăcerea, pentru că de data aceasta este vorba de justiția federală și de poliție care acționează împotriva lui Donald Trump, și nu de sistemul judiciar al unui singur stat, ca la New York.

Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond, subliniază că administrația Biden a avut grijă să ofere toate garanțiile posibile de independență în ceea ce privește procesul judiciar în cazul documentelor confidențiale.

Procurorul general - care, prin lege, este independent de președinte - a numit un procuror special pentru a-l investiga pe fostul președinte fără presiuni sau interferențe din partea puterii executive.