Șase imagini publicate ca parte a rechizitoriului împotriva lui Donald Trump arată cutii de carton cu documente stivuite în mai multe încăperi ale proprietății sale din Mar-a-Lago, inclusiv în baie, între vasul WC și duș. De asemenea, materialele clasificate au mai fost găsite într-o sală de bal și în dormitorul său.

O imagine din rechizitoriul Departamentului de Justitie cu documente secrete tinute de Trump in baieFoto: Department of Justice / Zuma Press / Profimedia

Donald Trump se confruntă cu o sarcină grea de a se apăra împotriva acuzațiilor conform cărora ar fi păstrat ilegal documente extrem de secrete la plecarea de la Casa Albă în 2021, potrivit experților juridici, care au spus că nici legea și nici faptele nu par să fie de partea lui, relatează Reuters.

Fostul președinte al SUA, care s-a înscris din nou în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024, cu 37 de capete de acuzare, printre care încălcări ale Legii de spionaj, conspirație de obstrucționare a justiției și declarații false.

Experții în domeniul securității naționale au fost surprinși de amploarea probelor din rechizitoriu, care includ documente, fotografii, mesaje text, audio și declarații ale martorilor. Ei au spus că acest lucru constituie un argument puternic pentru acuzația procurorilor că Trump a luat ilegal documentele și apoi a încercat să le ascundă.

Rechizitoriul de 49 de pagini îl acuză pe Trump că a păstrat ilegal dosare cu detalii despre programele de arme nucleare ale SUA, potențialele vulnerabilități ale SUA și ale aliaților săi și planurile SUA pentru atacuri militare de retorsiune.

Cutii cu secrete americane, ascunse în baie, între duș și vasul WC

Prima imagine arată cutii cu materiale clasificate care au fost depozitate pe o scenă din sala de bal White and Gold, unde au avut loc evenimente și adunări.

FOTO Department of Justice / Zuma Press / Profimedia

„Detaliile sunt destul de șocante în ceea ce privește nepăsarea cu care au fost tratate aceste documente și efortul concertat de a le ține departe de mâinile FBI”, a declarat Elizabeth Goitein, expert în dreptul securității naționale la Centrul Brennan pentru Justiție, potrivit Reuters.

Cutiile ar fi fost depozitate acolo din ianuarie până în martie 2021, când în cele din urmă au fost mutate în centrul de afaceri din Mar-a-Lago.

Într-una dintre cele mai izbitoare imagini, cutii care ar conține documente clasificate păreau să fie ascunse între o toaletă și un duș într-o baie, relatează BBC.

Imagine din rechizitoriul împotriva lui Trump arată că fostul președinte american a depozitat cutii cu documente clasificate în baie /

FOTO: Department of Justice / Zuma Press / Profimedia

Aceste cutii au fost mutate în baie în aprilie 2021, conform rechizitoriului. Mai târziu, Trump a ordonat ca o cameră de depozitare de la parter să fie curățată, astfel încât să poată fi folosită pentru a-și depozita cutiile și au fost mutate acolo în iunie.

FOTO Handout / Getty images / Profimedia

La un moment dat, camera de depozitare a fost plină cu peste 80 de cutii