Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care joi a condamnat Ungaria într-un caz de discriminare şcolară a unui tânăr rom, i-a cerut Budapestei să aplice o politică care să „pună capăt segregării şcolare”, relatează AFP și Agerpres.

Copil rom la o scoala din UngariaFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

„Statul ungar trebuie să adopte măsuri pentru a garanta elaborarea unei politici destinate încetării segregării sociale”, indică CEDO într-un comunicat.

CEDO invocă articolul 46 al Convenţiei europene privind drepturile omului.

Acest articol „se aplică oricărei decizii în care Curtea a constatat o încălcare a Convenţiei”.

În 2015, un raport al Comisiei europene contra rasismului şi intoleranţei (ECRI), din subordinea Consiliului Europei, cerea punerea în practică a unei asemenea politici de luptă contra discriminărilor şcolare, făcând apel în special la „încetarea definitivă a practicii constând în plasarea în şcoli pentru handicapaţi mintali a copiilor romi neafectaţi de un handicap autentic”.

Apelul CEDO se înscrie într-o decizie în care ea condamnă Budapesta în cazul concret al unui copil rom şcolarizat „într-o şcoală primară frecventată aproape exclusiv de către copii romi” şi ale cărui cereri de reşcolarizare într-o instituţie apropiată fuseseră respinse.

Ungaria va trebui să achite peste 11.500 euro reclamantului drept despăgubiri morale, cheltuieli de judecată şi taxe.

Inclusiv Curtea Supremă de la Budapesta a constatat în urmă cu trei ani că statul ungar practică segregarea școlară a copiilor romi, obligând guvernul lui Viktor Orban să plătească despăgubiri în legătură cu cazul unei școli din nordul țării.