Curtea Supremă a Ungariei a stabilit marţi că o şcoală dintr-o zonă rurală din nordul ţării a segregat ilegal copiii romi şi, prin urmare, familiile acestora au dreptul la compensaţii băneşti ce însumează 100 de milioane de forinţi (circa 285.000 de euro), informează agenţiile MTI şi Reuters.

UngariaFoto: Flickr/ Neil

Conform deciziei Curţii Supreme ungare (Kuria), care este definitivă, acea şcoală din localitatea Gyongyospata, municipalitatea locală şi autoritatea de învăţământ trebuie să plătească aceste despăgubiri familiilor celor circa 60 de copii care au fost separaţi la şcoală de copiii care nu erau de etnie romă şi au primit o educaţie inferioară.

Instituţiile acuzate au cerut ca în locul compensaţiilor băneşti să le ofere cursuri copiilor, solicitare ce a fost însă respinsă de instanţa supremă, care a apreciat că ''singura modalitate de a compensa prejudicii nemateriale este plata efectivă'', potrivit MTI.

Viktor Orban a respins în februarie plata unor despăgubiri de circa 300.000 de euro obţinute în primă instanţă de familiile celor circa 60 de copii romi, în opinia sa fiind ''profund incorect'' ca familiile rome să ''obţină bani fără să muncească'', potrivit unei relatări a AFP, citează Agerpres.