O primă întâlnire între partidele din majoritate și opoziție pe tema proiectului de reformă a justiției s-a încheiat marți seara, a anunțat biroul președintelui israelian Isaac Herzog, adăugând că aceasta „s-a desfășurat într-un spirit pozitiv”, potrivit AFP.

Isaac HerzogFoto: Justin Ng / Avalon / Profimedia

„După aproximativ o oră și jumătate, întâlnirea, care s-a desfășurat într-un spirit pozitiv, s-a încheiat”, a precizat biroul președintelui într-un comunicat.

„Mâine, președintele Isaac Herzog va continua seria de întâlniri”, a continuat comunicatul.

Biroul prezidențial declarase anterior că la reședința lui Herzog din Ierusalim are loc o primă „întâlnire de dialog” la care participă „echipe de lucru reprezentând coaliția de guvernare, [partidul de opoziție] Yesh Atid și Partidul Unității Naționale [un alt grup de opoziție]”.

Yair Lapid și Benny Gantz, liderii respectivi ai acestor două partide de centru, anunțaseră luni seara că sunt gata de dialog cu majoritatea, sub egida lui Herzog.

Cu puțin timp înainte, premierul Benjamin Netanyahu anunțase că a „decis să ia o pauză” în examinarea controversatului proiect de lege privind reforma justiției, care divizează țara, pentru a da „șansa unui dialog real” în vederea adoptării unui text mai consensual în timpul sesiunii parlamentare de vară care urmează să se deschidă la 30 aprilie.

„Îi mulțumim președintelui pentru că și-a deschis casa pentru procesul de negociere în beneficiul cetățenilor israelieni. Ne-am alăturat lui în numele unui public larg care înțelege cât de fragilă și vulnerabilă este democrația noastră”, a declarat Yesh Atid pe Twitter.

Herzog încearcă de mai multe săptămâni să medieze între susținătorii și oponenții reformei, în timp ce protestul nu a făcut decât să crească de la anunțarea proiectului la începutul lunii ianuarie.

Likud (dreapta), partidul lui Netanyahu, a confirmat participarea sa la reuniune, fără să se știe imediat dacă au fost prezente și alte partide din majoritate.

Anunțul făcut luni seară de Netanyahu privind o pauză în procesul legislativ în curs, după o zi de intensificare a protestelor, începerea unei greve generale și apariția unor tensiuni în cadrul majorității, a fost întâmpinat cu scepticism atât de protestatari, cât și de mai mulți comentatori politici.