Muncitorii francezi furioși din cauza intenției președintelui Emmanuel Macron de a majora vârsta de pensionare au ieșit din nou în stradă joi într-o nouă zi de proteste la nivel național care au început să degenereze în violență, relatează Reuters.

Proteste in Franta fata de reforma pensiilor. Ciocniri violente intre politisti si demonstrantiFoto: Aurelien Morissard / AP / Profimedia

22:55În total, 149 de jandarmi și polițiști au fost răniți în Franța, joi, în a 9-a zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor marcată de numeroase violențe, a declarat ministrul de Interne Gérald Darmanin.

Ministrul a mai spus faptul că în Franța 172 de persoane au fost arestate, dintre care 77 la Paris, pentru jafuri, incendii sau violență împotriva persoanelor de autoritate publică, potrivit Le Figaro și Le Parisien.

Anterior, Gérald Darmanin scrisese pe Twitter că 123 de polițiști au fost răniți și 80 de persoane au fost arestate.

22:45 Șapte polițiști au fost răniți joi la Paris pe fondul demonstrațiilor, a anunțat poliția. Totodată, 140 de incendii au fost stinse în timpul protestelor de la Paris, dar 50 sunt încă în desfășurare, a anunțat ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, relatează Le Figaro.

21:49 Sindicatele franceze au făcut apel joi la o a zecea zi de greve și demonstrații, pentru a protesta față de reforma pensiilor.

„În timp ce executivul încearcă să întoarcă pagina, această mișcare socială și sindicală de lungă durată și responsabilă confirmă determinarea angajaților și a tineretului de a obține retragerea reformei”, au afirmat acestea după protestele de joi.

Până la ora 19.30, 30 de persoane fuseseră arestate la Paris, în principal pentru purtarea de arme interzise și participarea la un grup care a produs pagube și violențe, potrivit poliției.

Cu puțin înainte de ora 20.00, manifestanții au părăsit Piața Operei, punctul terminus al demonstrației, potrivit unui jurnalist AFP, dar încă mai erau incidente în desfășurare pe străzile din jur, în special incendieri de coșuri de gunoi sau chioșcuri de ziare.

21:20O demonstrație violentă are loc și la Grenoble

20:21Sindicatele spun că 3,5 de persoane au protestat joi în Franța, în schimb Ministerul de Interne spune că numărul protestatarilor a fost de 1, 08 milioane.

Un total de 1,08 milioane de manifestanți au manifestat joi în Franța, dintre care 119.000 la Paris, potrivit cifrelor Ministerului de Interne.

Conform numărătorii efectuate de Occurrence pentru un colectiv media, inclusiv AFP, 83.000 de persoane au manifestat la Paris. CGT numără 800.000 de manifestanți în capitală.

19:43 La ora 18.00, 820.000 de manifestanți protestau pe străzile Franței, conform datelor culese de Fig Data, relatează Le Figaro, în timp ce la Paris cel puțin un demonstrant și un polițist au fost răniți.

Demonstrația împotriva reformei pensiilor de joi de la Paris este presărată de numeroase ciocniri cu poliția și violență, iar câteva sute de elemente radicale îmbrăcate în negru au spart geamuri și mobilier stradal, au remarcat jurnaliștii AFP.

Până la ora 18.00, 26 de persoane fuseseră arestate la Paris, în principal pentru purtarea de arme interzise și participarea la un grup pentru a comite pagube și violențe, potrivit poliției.

18:50 La Lyon, potrivit unui raport provizoriu, 11 persoane au fost arestate în pe fondul demonstrației de joi. De asemenea, trei polițiști au fost răniți.

18:47Tensiuni în Piața Operei, unde polițiștii au adus un tun cu apă. Protestatarii lansează materiale pirotehnice spre forțele de ordine, care dau la rândul lor cu gaze lacrimogene.

FOTO: Julien Mattia / Le Pictorium / imago stock&people / Profimedia

18:27Potrivit poliției, la proteste sunt prezente „circa o mie” elemente radicale ale mișcării „Black Bloc”, îmbrăcate în negru și echipate cu măști și ochelari. Poliția a spus că până acum, în esență, au încercat să separe sindicaliștii de persoanele violente. Poliția anunță că a arestat 14 persoane în marja demonstrației, scrie Le Figaro.

Anterior demonstrației au fost efectuate 2.000 de verificări și 5 arestări, conform cifrelor comunicate la ora 15 de sediul poliției.

18:11Ministerul Educației Naționale a spus joi după-amiază că 148 de incidente au avut loc la licee din Franța.

Blocaje totale sau parțiale, mitinguri, demonstrații: zeci de licee și universități au fost scena, joi, a acțiunilor de protest împotriva reformei pensiilor în toată Franța, potrivit AFP și Le Figaro.

18:05Confruntările continuă între manifestanți și poliție, în timp ce forțele de ordine folosesc gaze lacrimogene.

18:02 Politicienii de stânga au făcut apel la francezi să participe la protestul față de reforma pensiilor, Fabien Roussel cerând „blocarea țării”, iar Jean-Luc Mélenchon „să arunce toate forțele în luptă”, potrivit Le Figaro.

„Fac un apel la francezi, activiști comuniști, oriunde s-ar afla, în companiile lor, la locurile lor de muncă, să ia parte la greve”..., să facă totul pentru a bloca activitatea”..., a spus liderul comuniștilor Fabien Roussel la demonstrația de la Paris.

„Solicităm ca mișcarea să fie continuată și amplificată, într-un mod pașnic și non-violent”, a adăugat el, considerând că este necesar să „mergem și să lovim economia”.

Dimineața, liderul partidului Franța Nesupusă, Jean-Luc Mélenchon, care a participat la demonstrația de la Marsilia, i-a invitat pe toți să „își arunce toate forțele în lupta” împotriva reformei pensiilor și „să nu se lase intimidați”.

17:41 Haos în Paris unde au loc confruntări între protestatari și forțele de ordine. Violențele au început în cursul după-amiezei când manifestanți violenți au spart geamuri ale magazinelor și au distrus mobilier urban.

17:19 Aproximativ 800.000 de persoane protestează joi la Paris față de reforma pensiilor, a anunțat Confederația Generală a Muncii, potrivit AFP, în timp ce autoritățile nu au anunțat propriul lor număr.

Este cel mai mare număr de participanți anunțat de sindicat de la începutul mișcării, recordul anterior în capitala Franței datând din 7 martie, cu 700.000 de manifestanți, potrivit CGT (81.000, potrivit prefecturii).

În capitala Paris protestatarii au blocat accesul la unul dintre terminalurile aeroportului Charles de Gaulle, baricade care să blocheze intrarea în școli și universități fiind ridicate în numeroase localități din Franța.

În apropiere de Toulouse manifestanții au blocat o autostradă după ce au incendiat gunoaie aduse în mijlocul acesteia.

Protestatarii au blocat de asemenea liniile de tren de la Gare de Lyon din Paris.

15:50 Sondajele de opinie arată că majoritatea alegătorilor se opun planului guvernului lui Macron de reformare a sistemului de pensii, cea mai contestată măsură fiind majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Nemulțumirile au explodat după ce guvernul francez a adoptat proiectul legislativ săptămâna trecută fără aprobarea parlamentului, folosind o prevedere constituțională invocată de regulă doar în situații excepționale.

Senatul dominat de dreapta aprobase planul însă coaliția lui Macron nu a fost sigură că acesta va trece și de votul Adunării Naționale, camera inferioară a parlamentului de la Paris.

Macron a stârnit mânia francezilor

14:50 Furia a crescut miercuri, când Emmanuel Macron a declarat că „mulţimea” manifestanţilor care se opune reformei pensionării „nu are legitimitate” în faţa „poporului care se exprimă prin aleşi”, comentarii pe larg percepute ca arogante și care i-au făcut inclusiv mulți dintre aliații președintelui francez să se distanțeze de el.

Tot miercuri, Macron a declarat în cadrul unei intervenții televizate foarte așteptate că reforma sistemului de pensii trebuie aplicată „înainte de sfârșitul anului”.

„Această reformă este necesară. Nu-mi face plăcere, aş fi vrut să n-o fac, dar de asta mi-am luat angajamentul s-o fac”, a mai declarat şeful statului francez.

„Sunt în grevă pentru a protesta față de reforma sistemului de pensii, dar și față de ceea ce face guvernul”, a declarat joi pentru Reuters Lucile Bidet, o angajată a Air France care a ieșit să protesteze în Nantes.

„Ei nu mai ascultă oamenii”, a adăugat ea.

Sindicatele își continuă mobilizarea împotriva reformării pensiilor

Laurent Berger, șeful celui mai mare sindicat din Franța (Confédération française démocratique du travail), a declarat că afirmațiile lui Macron au dus la creșterea furiei oamenilor.

Celine Verzeletti, de la sindicatul Confédération Générale du Travail a spus că Macron este „cel care dă foc țării”.

Producția de electricitate a Franței a scăzut joi ca parte a unei noi tentative a sindicatelor de a pune presiune pe guvern să retragă legea, în timp ce în weekend va fi redusă activitatea aeroporturilor.

Greve și proteste au avut de asemenea la rafinăriile de petrol iar în orașul Dunkirk din nordul țării manifestanții au blocat un terminal de gaz natural lichefiat.

Proteste împotriva proiectului de reformare a sistemului de pensii au avut loc încă din luna ianuarie, când el a fost anunțat oficial de guvernul lui Macron, ele fiind în vasta lor majoritate pașnice.

Însă după ce guvernul a adoptat reforma prin procedură extraordinară unele dintre manifestații au luat o turnură înspre violență, o parte a protestatarilor dând foc la lucruri aflate pe domeniul public și intrând în altercații cu forțele de ordine.

„Strada are legitimitate în Franța. Nu știu ce caută Macron aici dacă nu își poate aminti această realitate istorică”, a declarat pentru Reuters Willy Mancel, un muncitor în vârstă de 42 de ani din Nantes.