Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat joi, în Adunarea Naţională, că guvernul a ales să îşi angajeze răspunderea pentru adoptarea reformei pensiilor, care nu va mai fi supusă la vot în camera legislativă inferioară, transmit agențiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: Pool / Abaca Press / Profimedia Images

Potrivit unor surse din executiv citate anterior de AFP, preşedintele francez Emmanuel Macron a ales să treacă prin parlament fără vot reforma controversată a pensiilor, care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Angajarea răspunderii guvernului se face în baza articolului 49.3 al Constituţiei şi arată că Macron şi guvernul său nu au reuşit să strângă o majoritate care să voteze în favoarea proiectului.

Recurgerea la această procedură are toate şansele să provoace furia sindicatelor, a protestatarilor şi a partidelor din opoziţia de stânga, care consideră reforma injustă şi nenecesară.

„Acest guvern nu este demn de cea de-A Cincea Republică, de democraţia franceză. Până la final, parlamentul a fost ridiculizat, umilit”, a declarat Fabien Roussel, liderul Partidului Comunist Francez.

Scandal în parlamentul francez după anunțul guvernului privind reformarea sistemului de pensii

Şedinţa parlamentului a fost suspendată timp de două minute după ce deputaţii stângii au cântat imnul naţional pentru a o împiedica pe Borne să vorbească. Unii au afişat pancarte pe care scria „Nu pentru 64 de ani”.

Elisabeth Borne a fost primită cu huiduieli la intrarea în Adunarea Naţională pentru a anunţa procedura specială.

Macron şi guvernul spun că majorarea vârstei de pensionare este necesară pentru a scoate bugetul de pensii din deficit până la sfârşitul deceniului.

Eşecul de a trece proiectul de lege printr-o majoritate parlamentară nu este doar o lovitură puternică pentru palmaresul reformist al lui Macron, dar riscă şi să-i distrugă o mare parte din capitalul politic pentru restul mandatului, până în 2027, comentează Reuters.

Guvernul lui Macron a adoptat proiectul de reformare a pensiilor pe 23 ianuarie și l-a transmis în parlament pentru a fi ratificat. Senatul în care dreapta deține o majoritate confortabilă i-a dat undă verde joia trecută însă Adunarea Națională era camera decizională în acest caz.

Sindicatele avertizaseră deja că o adoptare a legii prin procedură extraordinară, fără aprobarea parlamentului, va duce la o criză socială și greve continue. Oamenii au ieșit deja în stradă.