În timp ce unele țări au experimentat săptămâni de lucru mai scurte pentru a spori sănătatea mintală și productivitatea angajaților, cel puțin o țară face totul pe dos. Guvernul sud-coreean a fost nevoit săptămâna aceasta să regândească un plan care ar fi ridicat plafonul orelor de lucru la 69 pe săptămână, de la limita actuală de 52, după ce a stârnit reacții negative în rândul Millennialilor și al angajaților din Generația Z, relatează CNN.

muncitori din Coreea de SudFoto: Adie Bush / ImageSource / Profimedia

Angajații țărilor din Asia de Est se confruntă deja cu unele dintre cele mai lungi zile de muncă din lume – după Mexic, Costa Rica și Chile în 2021, conform OCDE – și se crede că moartea prin surmenaj („gwarosa”) ucide zeci de de oameni în fiecare an.

Revolta milenialilor

Cu toate acestea, guvernul a susținut un plan de creștere a limitei numărului de ore lucrate în urma presiunii exercitate de marile companii care căutau o creștere a productivității – până când s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea tinerei generații și a sindicatelor.

Secretarul președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat miercuri că guvernul va lua o nouă „direcție” după ce a ascultat opinia publică și a declarat că s-a angajat să protejeze drepturile și interesele milenialilor, ale generației Z și ale lucrătorilor non-sindicali.

Creșterea plafonului a fost văzută ca o modalitate de a aborda deficitul de forță de muncă cu care se confruntă țara din cauza ratei sale de fertilitate în scădere, care este cea mai scăzută din lume, și a populației îmbătrânite.

Abia în 2018, țara a redus limita numărul de ore de muncă de la 68 de ore pe săptămână la actualele 52 – o mișcare care a primit la acea vreme un sprijin copleșitor în Adunarea Națională.

Legea actuală limitează săptămâna de lucru la 40 de ore plus până la 12 ore suplimentare compensate – deși, în realitate, spun criticii, mulți lucrători sunt presați să lucreze mai mult.

„Propunerea nu are niciun sens... și este atât de departe de ceea ce își doresc de fapt muncitorii”, a spus Jung Junsik, 25 de ani, un student din Seul, care a adăugat că, chiar dacă guvernul se răzgândește, mulți angajați se vor confrunta în continuare cu presiuni să lucreze peste maximul legal.

„Propriul meu tată lucrează excesiv în fiecare săptămână și nu există o limită între muncă și viață”, a spus el. „Din păcate, acest lucru este destul de comun. Inspectorii de muncă nu pot supraveghea fiecare loc de muncă 24/7. Oamenii sud-coreeni vor (rămâne) vulnerabili la munca suplimentară mortală.”

Potrivit OCDE, sud-coreenii au lucrat în medie 1.915 ore în 2021, mult peste media OCDE de 1.716 și media americană de 1.767.

Islanda, Spania, Marea Britanie și Japonia se numără printre țările care au testat sau urmează să testeze programul de lucru de 4 zile pe săptămână.

Un test amplu, efectuat în Marea Britanie, a arătat că reducerea săptămânii de lucru la 4 zile ar putea aduce beneficii angajaților nu doar prin prisma timpului liber.

Un somn mai bun, spre exemplu, a fost unul dintre motivele pentru care această schimbare ar fi benefică. Atâta angajaților, cât și angajatorilor.

Inclusiv în România, PNL și USR au depus în 2022 un proiect de lege prin care durata timpului de lucru ar putea să fie de patru zile cu program de 10 ore pe zi.