Parlamentarii din FIDESZ, partidul de guvernământ din Ungaria, vor să amâne sesiunea parlamentară de săptămâna viitoare, ceea ce ar înseamna o nouă amânare a ratificării aderării Finlandei şi Suediei la NATO, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

Agnes Vadai, deputată a Coaliţiei Democratice (opoziţia de stânga), a declarat marţi într-o postare pe Facebook că a primit o scrisoare de la vicepremierul Zsolt Semjen prin care a fost informată că partidul de guvernământ FIDESZ vrea să amâne sesiunea care ar fi trebuit să înceapă luni.

Partidul de guvernământ FIDESZ a confirmat pentru Reuters că parlamentul nu va organiza o sesiune săptămâna viitoare, lucru care, potrivit acestora, se datorează unei "întârzieri în negocierile cu Bruxelles-ul".

Ungaria este în dispută cu Comisia Europeană, care i-a blocat fondurile din cauza lipsei unor reforme pentru asigurarea statului de drept.

"Grupul parlamentar (FIDESZ) va lua o decizie cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO după ce o delegaţie de parlamentari (care a vizitat cele două ţări) va prezenta un raport al acestei vizite", a declarat biroul de presă al FIDESZ.

Biroul de presă al Parlamentului de la Budapesta a refuzat să comenteze. Parlamentul ar putea să se reunească din nou abia pe 27 martie, arată Reuters.

Suedia şi Finlanda au depus anul trecut o cerere de aderare la alianţa militară transatlantică, după ce forţele ruseşti au invadat Ucraina. Toţi cei 30 de membri NATO trebuie să ratifice cererile şi numai Ungaria şi Turcia nu au făcut-o.

Partidul FIDESZ al premierului Viktor Orban a declarat că intenţionează să susţină ratificarea, dar săptămâna trecută un deputat Fidesz, Csaba Hende, a declarat că mai este de lucru pentru a răspunde preocupărilor unora dintre colegii săi parlamentari.

Procesul de ratificare al Ungariei este blocat în parlament din iulie, iar în februarie Orban a acuzat Finlanda şi Suedia că răspândesc "minciuni sfruntate" despre democraţia şi statul de drept din Ungaria.

Săptămâna trecută, parlamentari ai Fidesz au declarat în timpul unei vizite efectuate în Finlanda și Suedia că nu pot preciza când aderarea celor două state nordice la NATO va fi ratificată de către Budapesta.

Suedia și Finlanda au semnat oficial protocoalele de aderare la Alianța Nord-Atlantică în data de 5 iulie a anului trecut însă toate cele 30 de state membre ale NATO trebuie să ratifice solicitările lor prin voturi în parlamentul național.

Doar Turcia și Ungaria nu au făcut acest lucru până acum.