Guvernul de centru-stânga al Germaniei a publicat miercuri un ghid menit să modeleze toate activitățile sale diplomatice și de dezvoltare, creând inclusiv un nou post pentru „un ambasador pentru politică externă feministă”, relatează Reuters.

Annalena Baerbock la o sedinta a guvernului germanFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Germania va milita ca problemele legate de femei să primească mai multă atenție în jurul lumii și ca femeile să fie incluse mai mult în procese de pace, planul prezentat de guvernul cancelarului Olaf Scholz prevăzând totodată ca 12 miliarde de euro din fondurile sale pentru dezvoltare să fie alocate unor proiecte de combatere a inegalității de gen.

„Vom munci din greu pentru a da serviciului nostru diplomatic o față mai feminină și pentru a crește procentul femeilor din funcții înalte”, a declarat Annalena Baerbock, prima femeie din istoria Germaniei care ocupă portofoliul externelor.

Ea a ținut miercuri o conferință de presă pentru a prezenta personal ghidul care numără 88 de pagini.

„De asemenea, vom aloca mai sistematic resursele noastre financiare în serviciul politicii externe feministe”, a mai spus ministrul de la Partidul Verde german.

Cum va arăta fața mai „feminină” a politicii germane

Planul prezentat de Baerbock prevede ca cel puțin 8% din fondurile germane de dezvoltare să fie alocate unor proiecte care au drept obiectiv principal sarcini legate de „egalitatea de gen”, în timp ce 85% trebuie să prevadă acest lucru ca obiectiv secundar.

Această parte a ghidului a fost redactată împreună cu ministerul dezvoltării de la Berlin.

Genul va fi de asemenea luat mai mult în considerare în ceea ce privește cheltuielile cu politica externă, Germania urmând să facă lobby ca mai multe femei să participe la procesele de pace. Ghidul publicat miercuri susține că acest lucru crește șansele de a obține o pace durabilă.

Unii critici ai planului au afirmat deja că guvernul trebuie să evite a părea moralizator în problemele de politică externă, după ce Suedia a reușit să irite mai mulți aliați ai săi după ce a adoptat o linie asemănătoare în 2014.

„Nu trebuie să facem greșeala de a amesteca politica externă bazată pe valori cu cea bazată pe moralizare”, a afirmat și Bijan Djir-Sara, secretarul general al Partidul Liber Democrat, partenerul de coaliție al verzilor lui Baerbock și social-democraților conduși de Olaf Scholz.