Statele Unite iau în considerare revocarea licențelor de export emise furnizorilor americani care exportă articole către gigantul chinez Huawei Technologies, dezvăluie în exclusivitate marți The Wall Street Journal, citând surse familiare cu discuțiile.

HuaweiFoto: Flavijus, Dreamstime.com

Administrația președintelui Joe Biden a declarat anterior că analizează posibilitatea de a nu acorda noi licențe de export către companii ca Qualcomm și Intel, care furnizează cipuri necesare pentru producția de telefoane smart și alte dispozitive electronice.

Acțiunea ar urma să vizeze atât dispozitive ce folosesc tehnologia 5G, cât și cele mai vechi ce au doar capabilități 4G.

Noua măsură analizată acum de administrația democrată de la Washington vine în contextul escaladării tensiunilor dintre SUA și China după doborârea de către armata americană a ceea ce se crede că au fost baloane de spionaj chineze, dar și din cauza informațiilor potrivit cărora Beijingul ajută Moscova în războiul său din Ucraina.

„Casa Albă spune acum Departamentului pentru comerț 'tăiați vânzările [de componente pentru dispozitivele] 4G, a venit vremea să provocăm mai multă durere Huawei'”, a declarat un fost oficial american pentru WSJ.

Îngrijorări legate de cipurile pe care Huawei le cumpără din SUA

O revocare a licențelor de export în vigoare ar putea avea un impact semnificativ asupra producătorilor americani de cipuri, mulți dintre aceștia primind permisiunea să vândă în continuare către Huawei cipuri pentru telefoane mai vechi și alte componente care sunt pe larg disponibile la nivel mondial.

Se estimează că între noiembrie 2020 și aprilie 2021 autoritățile americane au aprobat licențe de export către Huawei în valoare de 61 de miliarde de dolari. Aceste licențe sunt de regulă emise pentru o perioadă de câțiva ani și stipulează gama de produse permise la export.

Însă unii analiști din domeniul securității afirmă că și cipurile din generații mai vechi au aplicații militare, putând fi de exemplu folosite la construirea unor bombe ghidate de precizie.

China a criticat în mod repetat sancțiunile impuse împotriva unor companii ale sale, respingând categoric orice acuzații că ar oferi Rusiei sprijin material pentru războiul din Ucraina.

FOTO articol: Flavijus, Dreamstime.com.