Cancelarul german Angela Merkel a afirmat ca Holocaustul evreilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial este o rusine pentru germani, informeaza Jerusalem Post. Intr-o declaratie facuta in Knesset-ul israelian, Merkel s-a referit la refuzul initial al tarii unde s-a nascut, Republica Democrata Germana, de a accepta responsabilitatea pentru genocidul evreilor. Oficialul german a avertizat, de asemenea, ca daca Iranul ar produce arme nucleare, evenimentul ar avea consecinte dezastruoase si a afirmat ca "trebuie sa prevenim asta".

Cancelarul si-a inceput discursul in ebraica, multumind Knesset-ului ca i-a oferit "marea onoare" de a se adresa parlamentarilor israelieni in germana. Merkel a continuat prin exprimarea regretului fata de victimele nazistilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial. "Asasinarea in masa a sase milioane de evrei, realizata in numele Germaniei, a adus suferinte de nedescris poporului evreu, Europei si intregii lumi", a afirmat Angela Merkel.

"Shoah ne umple, pe noi germanii, de rusine. Ma inclin in fata victimelor. Ma inclin in fata supravietuitorilor si a celor care i-au ajutat sa supravietuiasca", a afirmat cancelarul, folosind termenul evreiesc Shoah pentru Holocaust.

Merkel s-a referit si la refuzul DDR de a-si asuma vina pentru Holocaust, lucru acceptat, pana in 1990, doar de Germania federala. "Ne-au trebuit 40 de ani pana cand intreaga Germanie sa-si recunoasca responsabilitatea in fata istoriei si a statului Israel".

Merkel a subliniat ca tara sa este preocupata de securitatea Israelului, mai ales in contextul cresterii amenintarilor din partea Iranului. "Aceasta responsabilitate istorica este o parte a politicii fundamentale a tarii mele", adaugand ca "securitatea Israelului nu este negociabila".

Merkel a afirmat ca Germania va sprijini mereu Israelul si ca germanii trebuie sa se opuna rasismului si anti-semitismului.

Angela Merkel se afla intr-o vizita de trei zile in Israel, pentru a marca 60 de ani de la formarea statului evreu. Steagul Germaniei a fost ridicat pe cladirea Knesset-ului isrealian, iar printre cei 1.000 de invitati care au ascultat discursul lui Merkel s-au numarat supravietuitori ai Holocaustului, lideri religiosi evrei, crestini si musulmani.