Pentru prima dată de când a fost aproape ucis într-un atac cu cuțitul în Statele Unite vara trecută, scriitorul britanic Salman Rushdie a mărturisit că are mari dificultăți în a scrie și că suferă de stres post-traumatic, potrivit AFP

Poliția intervenind la locul atacului asupra scriitorului Salman RushdieFoto: Joshua Goodman / AP / Profimedia

Celebrul romancier de origine indiană, naturalizat american și care locuiește la New York, a acordat un lung interviu ziarului elitelor culturale, The New Yorker, în ajunul lansării în SUA a ultimului său roman, „Orașul Victoriei”, „povestea epică a unei femei” în secolul al XIV-lea.

Interviul său exclusiv cu editorul New Yorker, scriitorul David Remnick, se intitulează „Provocarea lui Salman Rushdie” și este însoțit de un interviu audio de o oră și de o fotografie sumbră în alb-negru a intelectualului de 75 de ani, cu fața marcată de cicatrici și purtând ochelari cu o lentilă neagră pe ochiul drept.

Ca răspuns la ceea ce a numit pe Twitter o fotografie „dramatică și puternică”, Rushdie a postat o alta, color, care îl arată cu aceiași ochelari negri, dar cu un aer mai liniștit.

Pierderea vederii la un ochi

Agentul său literar Andrew Wylie a dezvăluit în octombrie că și-a pierdut vederea la un ochi și o mână musculatura de la o mână a fost grav afectată.

Deși „Orașul Victoriei” a fost finalizat înainte de atentatul din 12 august 2022 din nordul Statelor Unite, Salman Rushdie spune că „i-a fost foarte, foarte greu să-l scrie”.

„Mă așez să scriu și nu se întâmplă nimic; scriu, dar este un amestec de goliciune și nonsens, lucruri pe care le scriu și apoi le șterg a doua zi”, a mărturisit scriitorul care trăiește din 1989 sub amenințarea cu moartea din cauza unei fatwa emise de Iran după publicarea cărții sale „Versetele satanice”.

„Încă nu am ieșit din pădure”, spune el, avertizându-și interlocutorul: „PTSD există, să știți”, folosind acronimul pentru tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).

Chiar dacă „recuperarea sa progresează”, a declarat săptămâna trecută agentul său pentru The Guardian, Rushdie nu își va promova public cel de-al 15-lea roman, care va fi lansat marți în SUA și joi în Marea Britanie.

Adulat de elitele din Occident, urât de extremiștii musulmani din Iran și Pakistan - dintre care unii s-au bucurat în august când a fost atacat - Rushdie este un simbol a libertății de exprimare și încă apără puterea cuvintelor în „Orașul Victoriei” cu erudiție și cu stilul său extravagant.

Cartea spune povestea lui Pampa Kampana, o tânără orfană înzestrată cu puteri magice de către o zeiță, care va crea orașul Bisnaga - literalmente „Orașul Victoriei”.

Aflată în misiunea de a „oferi femeilor un loc egal într-o lume patriarhală”, potrivit editorului Penguin Random House, eroina și poeta sa, care va trăi aproape 250 de ani, va fi, de asemenea, martoră la „aroganța celor aflați la putere”, va asista la ridicarea și apoi la distrugerea orașului Bisnaga și va suferi exilul.