Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Ungaria în cazul unui migrant sirian care a încercat să intre clandestin în această ţară în anul 2016 şi care, după ce a fost respins de agenţii de frontieră, s-a înecat în râul Tisa la graniţa cu Serbia, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Migranti la granita dintre Serbia si UngariaFoto: Betaphoto / Sipa Press / Profimedia Images

CEDO a considerat că Ungaria a încălcat în acest caz două articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cel referitor la dreptul la viaţă şi cel care interzice tratamentele inumane sau degradante, pentru că nu a desfăşurat o investigaţie.

Fratele migrantului sirian este cel care a sesizat instanţa europeană.

Cei doi erau împreună atunci când, cu ajutorul traficanţilor, au încercat pe 1 iunie 2016 să ajungă în Ungaria traversând cu o ambarcaţiune râul Tisa venind dinspre Serbia.

Potrivit versiunii sale, agenţii de frontieră din Ungaria i-au forţat să se întoarcă în Serbia şi fratele său s-a înecat. În plângerea înaintată la CEDO, el a susţinut că moartea fratelui său a fost o consecinţă a acţiunii poliţiştilor de frontieră ungari şi că autorităţile ungare nu au desfăşurat o investigaţie efectivă asupra celor întâmplate.

Judecătorii europeni i-au dau dreptate şi au condamnat Ungaria să plătească familiei migrantului decedat - familie aflată în prezent în Germania - o despăgubire de 34.000 de euro ca prejudiciu moral şi 5.600 de euro cheltuieli judiciare.

Ungaria, condamnată de CEDO pentru nerespectarea drepturilor unei familii de migranți

În martie 2021 CEDO a condamnat Ungaria într-un alt caz legat de migranți, pentru mai multe încălcări ale drepturilor unei familii de solicitanţi de azil în 2017, în special privarea de hrană la care a fost supus tatăl timp de patru luni.

După ce a formulat o cerere de azil, familia, care are trei copii, a fost plasată într-o zonă de tranzit, mai întâi într-un container de 13 metri pătraţi, apoi în izolare într-un alt container, atunci când unii membri au fost testaţi pozitiv cu hepatita B.

Tatăl, din cauza faptului că era la a treia cerere de azil, „nu mai avea dreptul să primească hrană din partea autorităţilor”, conform legislaţiei ungare, preciza CEDO la momentul respectiv. El s-a hrănit în special cu resturi găsite la gunoi.

CEDO sublinia că, „neputând să părăsească zona”, el „a depins total de autorităţile ungare”. Judecătorii au spus că bărbatul „nu a avut acces adecvat la hrană”.

„Autorităţile nu au analizat suficient situaţia înainte de a-l priva de hrană”, au afirmat ei, concluzionând în unanimitate că este vorba de o încălcare a Articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice „tratamentele inumane sau degradante”.

Ţinând cont de „vârsta mică a copiilor” (care aveau şapte luni, şase ani şi şapte ani) şi de starea de sănătate a mamei, însărcinată, Curtea a stabilit că aceştia au fost la rândul lor supuşi unor tratamente inumane sau degradante în timpul şederii lor.