Discuţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană în legătură cu controalele post-Brexit în Irlanda de Nord sunt „foarte constructive”, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o opinie împărtăşită şi de premierul irlandez Leo Varadkar, care a mai spus că nu s-a ajuns încă la un acord, scriu AFP, Reuters şi Agerpres.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

„Echipele noastre lucrează împreună pentru a găsi soluţii şi pentru a ajunge la un cadru comun (...) Negocierile vor continua până la final (...), însă discuţiile sunt extrem de constructive”, a spus ea într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

În acelaşi timp, la Dublin, premierul irlandez Leo Varadkar a spus la rândul său că discuţiile dintre negociatorii britanici şi cei ai UE sunt constructive, dar că nu s-a ajuns la un acord.

El a răspuns unei întrebări în parlament despre o relatare din ziarul The Times conform căreia Marea Britanie şi UE au ajuns la o înţelegere vamală care ar putea ajuta la încheierea disputelor post-Brexit în legătură cu Irlanda de Nord.

„Pot să vă confirm că, în ciuda relatărilor din presă, nu s-a ajuns încă la un acord între UE şi Marea Britanie”, a declarat Varadkar.

The Times a scris miercuri că Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord vamal care poate ajuta la încetarea disputelor privind controversatul Protocol Brexit pentru Irlanda de Nord, menit să evite o frontieră dură între cele două Irlande.

Ce prevede mult disputatul Protocol nord-irlandez

Negociat în acelaşi timp cu tratatul Brexit, protocolul nord-irlandez menţine de facto Irlanda de Nord, care dispune de singura frontiera terestră britanică cu UE, în piaţa unică europeană.

Textul vizează atât menţinerea acordului de pace din 1998 - care a pus capăt la trei decenii de conflict sângeros pe insulă -, evitând revenirea la o frontieră vamală dură între Republica Irlanda (membră a UE) şi provincia britanică Irlanda de Nord, cât şi protejarea integrităţii pieţei unice europene.

Însă unioniştii nord-irlandezi văd în controalele vamale asupra produselor provenite din Marea Britanie o ameninţare la adresa locului Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit şi, din acest motiv, boicotează instituţiile locale, cerând modificări profunde ale protocolului.

Textul nu a fost totuşi niciodată pus complet în aplicare deoarece au fost instaurate şi prelungite perioade de graţie asupra controalelor pentru produse precum carnea necongelată sau medicamentele, astfel încât aplicarea sa completă sugerează o agravare a dificultăţilor.

Londra, care le reproşează europenilor că refuză să renegocieze textul şi îi acuză de lipsă de flexibilitate, a decis să legifereze pentru a reveni unilateral asupra dispoziţiilor vamale ale textului, în timp ce Bruxellesul cere aplicarea sa pentru protejarea integrităţii pieţei europene. Discuţiile dintre cele două părţi au fost relansate în 2022.

Citește și:

Marea Britanie: O a treia aniversare sumbră pentru Brexit: recesiune și lipsa muncitorilor