„Happy Brexit Day!” Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson, ca și succesorul său Rishi Sunak, poate că a lăudat oportunitățile oferite de Brexit, dar marți a fost marcată cu tristețe cea de-a treia aniversare a rupturii istorice cu Uniunea Europeană, scrie AFP.

Londra, Marea BritanieFoto: Amer Ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

În plină criză socială, Marea Britanie nu are prea multe motive de bucurie, iar Fondul Monetar Internațional (FMI) a dat marți în cap.

Potrivit ultimelor sale previziuni, țara va fi singura economie majoră care va suferi o recesiune în acest an, cu o contracție de 0,6% a economiei sale. Chiar și Rusia, care se află în război și este supusă unor sancțiuni, este de așteptat să crească.

De luni de zile, Marea Britanie se confruntă cu o inflație de peste 10% și cu acțiuni sindicale. Miercuri, sunt așteptate greve fără precedent în ultimii 10 ani, în special în educație și transporturi.

Trei prim-miniștri au venit și au plecat în ultimul an, Irlanda de Nord este paralizată din punct de vedere politic, în timp ce Londra încearcă să convingă Bruxelles-ul să revină asupra statutului său post-Brexit.

În ciuda promisiunilor de control la frontieră și a planurilor succesive de combatere a imigrației, numărul de treceri ilegale ale Canalului Mânecii este în creștere.

La trei ani de la gongul Big Ben care a marcat divorțul la 31 ianuarie, ora locală 23.00, promisiunile de libertate regăsită ale celor care au susținut Brexitul par a fi departe, iar acum a sosit timpul pentru un „Bregret” în opinia publică.

Potrivit unui sondaj Ipsos publicat luni, 45% dintre britanici consideră că Brexitul decurge mai puțin bine decât se așteptau - față de doar 28% în iunie 2021. Nouă la sută cred contrariul.

Evacuat din Downing Street vara trecută, după o avalanșă de scandaluri, Boris Johnson a afișat același optimism de fier care l-a ajutat să câștige alegerile de la sfârșitul anului 2019 și să realizeze Brexit-ul după ani de psihodramă politică.

„Happy Brexit Day!”, a scris el pe Twitter împreună cu un videoclip în care a făcut apel la „a lăsa deoparte toată negativitatea pe care o aud despre Brexit și a ne aminti de oportunitățile care ne așteaptă”.

Dar chiar și din partea guvernului, entuziasmul a fost mai moderat, premierul Rishi Sunak, deși a fost un adept timpuriu al Brexitul, limitându-se la o declarație în care a subliniat „progresul enorm făcut în valorificarea libertăților oferite de Brexit”.

Declarația de pe Downing Street a fost destul de tehnică, subliniind „oportunitatea uriașă” pentru economie, cu, de exemplu, crearea de porturi libere, zone care beneficiază de o fiscalitate favorabilă și dereglementarea post-Brexit, care se lasă încă așteptată.

Pe același subiect: