Marea Britanie și Uniunea Europeană au încheiat un acord vamal care ar putea deschide calea către a pune capăt conflictelor post-Brexit din cauza Irlandei de Nord, a informat marți The Times, potrivit Reuters.

Granita dintre Irlanda si Irlanda de NordFoto: Press Eye Ltd / Shutterstock Editorial / Profimedia

UE a acceptat un plan care ar evita necesitatea controalelor de rutină asupra produselor care intră în Irlanda de Nord, iar Curtea Europeană de Justiție ar putea să se pronunțe asupra chestiunilor din Irlanda de Nord numai dacă un caz este trimis de către instanțele de acolo, scrie The Times.

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar spunea acum câteva zile că nu este clar dacă Marea Britanie și Uniunea Europeană pot ajunge la un acord privind modificarea regulilor comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord la timp pentru aniversarea de la mijlocul lunii aprilie a acordului de pace din 1998 din regiune.

Provincia britanică Irlanda de Nord se află într-un impas politic. În centrul dezacordurilor se află Protocolul privind Irlanda de Nord, care a fost negociat atunci când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.

Irlanda de Nord are singura frontieră terestră a Regatului Unit cu UE, dar trebuie să rămână deschisă în conformitate cu acordul de pace din 1998, care a pus capăt la trei decenii de violență.

Protocolul menține Irlanda de Nord în cadrul pieței unice a UE, dar creează o frontieră vamală de facto cu insula britanică, inacceptabilă pentru unioniștii nord-irlandezi, care văd în acest acord o amenințare la adresa locului provinciei în Regatul Unit.

„Nu poate exista o frontieră dură pe insula Irlanda”, a declarat Ursula von der Leyen în decembrie 2022, la Dublin, când și-a exprimat încrederea că negocierile cu guvernul britanic privind acordurile comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord vor fi încununate de succes.

„Brexitul nu va deveni un obstacol pe calea reconcilierii în Irlanda”, care a fost sfâșiată de un conflict sângeros între naționaliști, favorabili reunificării, și loialiști, loiali coroanei britanice, a declarat ea.

Citește și:

Marea Britanie: O a treia aniversare sumbră pentru Brexit: recesiune și lipsa muncitorilor