O cunoscută interpretă de muzică pop și o figură a opoziției care s-a refugiat în Franța au fost clasificați vineri ca „agenți ai străinilor” de către justiția rusă, un nou semn de represiune pe fondul conflictului din Ucraina, potrivit AFP.

Steagul RusieiFoto: DreamsTime / Carsten Medom Madsen

Numele Elizavetei Girdimova („Monetotchka”, de la numele ei de scenă) și al lui Vladimir Osetchkine apar acum alături de alte zeci de persoane pe lista ministerului justiției, considerată „agent al străinilor”, notează AFP.

Monetochka este acuzată că „a strâns fonduri pentru a susține o țară ostilă - Ucraina - și că s-a pronunțat împotriva operațiunii militare speciale”, numele dat de Moscova ofensivei sale armate în Ucraina.

Plecată din Rusia după începerea conflictului, Monetochka s-a ocupat, printre altele, de strângerea de fonduri în străinătate pentru ONG-urile care ajută refugiații ucraineni.

Vladimir Ossetchkine este fondatorul ONG-ului Gulagu.net, specializat în apărarea drepturilor deținuților din Rusia.

De asemenea, el este acuzat că „s-a pronunțat împotriva operațiunii militare speciale din Ucraina” și că este membru al unei organizații ucrainene care se ocupă de prizonierii de război.

Osetchkine a primit azil politic în Franța, unde spune că a scăpat de o tentativă de asasinat la 12 septembrie, în locuința sa de pe coasta bască.

ONG-ul lui Osetchkine a publicat videoclipuri cu violuri în închisorile rusești în 2021, precum și mărturii ale victimelor și, într-un caz rar, ale torționarilor, ceea ce a dus la deschiderea unei anchete de către autorități.

Acesta susține că deține peste 1.000 de înregistrări video care arată torturi în închisoare.

Opozantul susține că a fost informat, la începutul lunii februarie, despre o tentativă de asasinat împotriva sa și că, de atunci, a fost plasat sub protecția poliției.

Infama etichetă de „agent al străinilor”, care amintește de „dușmanul poporului” din epoca sovietică, este folosită de autoritățile ruse pentru a suprima vocile critice.

Această clasificare îi obligă pe oameni să treacă prin proceduri administrative dureroase și să se identifice ca atare în orice publicație, inclusiv pe rețelele de socializare, sub sancțiunea unei amenzi.

Legea privind „agenții străinilor” a fost înăsprită în 2022, adăugând noi interdicții.

foto: Dreamstime