Irakul a recuperat "o fracțiune" din cei 2,5 miliarde de dolari retrași în mod fraudulos dintr-un cont bancar al fiscului, a anunțat duminică premierul, făcând apel la toți cei implicați în acest scandal să se predea și să returneze fondurile publice furate, potrivit AFP.

Parlamentul din Irak (captura)Foto: Hotnews

Mohamed Chia al-Soudani a anunțat că unul dintre oamenii de afaceri implicați în acest caz, Nour Zouhair Jassem, a returnat puțin peste 125 de milioane de dolari din cele peste un miliard de dolari pe care a "mărturisit" că le-a obținut.

Omul de afaceri va fi eliberat pe cauțiune în schimbul returnării restului de bani furați în termen de două săptămâni, a declarat Soudani.

Cazul, care a fost raportat la mijlocul lunii octombrie, a provocat indignare în Irakul bogat în petrol, care este afectat de o corupție galopantă.

Un document al Administrației Generale a Fiscului a explicat că cele 2,5 miliarde de dolari au fost luate între septembrie 2021 și august 2022, prin intermediul a 247 de cecuri încasate de cinci companii. Banii au fost apoi retrași în numerar din conturile acestor societăți, ai căror proprietari, cei mai mulți dintre ei fugari, fac obiectul unor mandate de arestare.

"Autoritățile competente au reușit să recupereze o primă tranșă de 182,6 miliarde de dinari irakieni", adică mai mult de 125 de milioane de dolari, a declarat Soudani.

El vorbea într-un discurs televizat, flancat de teancuri de bancnote îngrămădite în pachete. Fondurile au fost returnate de Nour Zouhair Jassem, care a fost arestat la sfârșitul lunii octombrie pe aeroportul din Bagdad în timp ce încerca să părăsească țara cu un avion privat.