Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat miercuri, la Skopje, prima oprire a unui turneu în regiune, un ajutor financiar de 500 de milioane de euro pentru țările din Balcanii de Vest pentru a face față crizei energetice, potrivit AFP.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei EuropeneFoto: snapshot/Future Image/D Anoraganingrum / Shutterstock Editorial / Profimedia

Această sumă va fi destinată „întregii regiuni pentru investiții în ceea ce este necesar pentru a ne atinge independența” în domeniul energiei, a declarat Ursula von der Leyen, fără a preciza calendarul acestui ajutor.

Cu toate acestea, ea a menționat investițiile în infrastructura energetică.

Anunțul vine într-un moment în care prețurile la energie cresc din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și în apropierea iernii.

Macedonia de Nord va putea conta pe un sprijin bugetar de 80 de milioane de euro începând cu luna ianuarie, a declarat președintele Comisiei Europene.

Acest anunț este de natură să ușureze situația în țările din regiune, deoarece Macedonia de Nord produce doar două treimi din energia electrică de care are nevoie anual.

„Criza energetică și economică provocată de războiul din Ucraina a unit Europa. Doar uniți putem face față lipsei de energie și de alimente”, a declarat premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski.

Macedonia de Nord și majoritatea țărilor din regiune se află în diferite stadii ale negocierilor de aderare la UE.

În ciuda duratei acestui proces, mai mult de un deceniu în unele cazuri, UE a reiterat în mod repetat că Balcanii de Vest fac parte din familia europeană.

Experții au avertizat că ritmul lent al apropierii de UE a dus la o creștere a euroscepticismului în aceste țări, ceea ce deschide calea pentru o influență sporită a Rusiei în regiune.

Vizita de miercuri a lui Von der Leyen la Skopje este a doua pe care o efectuează în Macedonia de Nord în acest an. În iulie, s-a adresat membrilor parlamentului în ajunul deschiderii oficiale a negocierilor de aderare la UE.

Ursula Von der Leyen urmează să viziteze, de asemenea, Kosovo, Serbia, Muntenegru și Albania în cadrul turneului său în regiune.