Autoritățile ruse au oferit marți primele explicații privind prăbușirea avionului supersonic Su-34 într-un bloc de locuințe din orașul Eisk aflat în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, relatează TASS.

Avionul Su-34 s-a prabusit intr-un bloc de locuinteFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

„În prezent, ancheta are în vedere o defecțiune tehnică a aeronavei drept motiv principal al prăbușirii”, se arată într-un comunicat publicat de Comitetul de Investigații al Rusiei, o agenție comparată de unii analiști cu FBI-ul din Statele Unite.

Anchetatorii ruși afirmă de asemenea că au deschis un dosar penal în temeiul articolului 351 din Codul Penal al Rusiei care prevede infracțiunile legate de „încălcarea regulilor de zbor sau pregătirea acestuia”, adăugând că piloții avionului Suhoi-34 sunt interogați.

„Ancheta a ridicat probe de combustibil la aerodromul de decolare, precum si documentatia necesară. Pilotii care au reusit să se ejecteze, precum si personalul aerodromului sunt interogați. De la locul accidentului au fost ridicate deja aparatele de înregistrare a zborului”, mai precizează anchetatorii.

Ce se știe despre prăbușirea avionului Su-34 în Eisk

Presa de stat rusă a anunțat luni seara că, la scurt timp după decolare, un avion de luptă s-a prăbușit într-un bloc din Eisk, un oraș din regiunea Krasnodar aflată în sudul țării, o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arătând apartamentele blocului cuprinse de un incendiu imens în timpul căruia pot fi auzite explozii ce par detonări ale muniției aflate la bord.

Guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a negat informațiile locale potrivit cărora avionul ar fi fost încărcat cu muniție, afirmând că „dacă ar fi fost așa, atunci doar jumătate din clădire ar fi fost aici”.

Cel puțin 13 persoane și-au pierdut viața în urma accidentului, alte 19 fiind rănite. Autoritățile au declarat de asemenea că în jur de 250 de persoane, inclusiv 40 de copii, au fost evacuate din zona incendiului.

Autoritățile ruse nu au oferit până acum explicații privind motivele pentru care un avion de luptă zbura deasupra unei zone civile puternic populate. Orașul Eisk are peste 83.000 de locuitori, potrivit ultimului recensământ organizat în Rusia.