Mii de unguri au manifestat miercuri seară la Budapesta împotriva unui recent decret care impune ca femeile însărcinate să fie confruntate cu "funcțiile vitale" ale fătului înainte de a face un avort, au constatat jurnaliștii de la AFP.

Budapesta, UngariaFoto: Ferenc Isza / AFP / Profimedia

Mulțimea de aproximativ 3.000 de persoane, majoritatea femei, s-a adunat în fața parlamentului pentru a apăra "dreptul fundamental de a decide dacă să aibă sau nu un copil", a declarat Monika Karvaly, o secretară în vârstă de 43 de ani.

"Iar dacă circumstanțele sunt diferite (violență, abuz...), nu ne considerați responsabili, nu ne pedepsiți!”, a spus ea.

Kleo Nyitrai, un biolog în vârstă de 28 de ani, spune că "își dorește copii", dar când va alege. "Totul este atât de nesigur cu războiul, inflația, criza energetică", spune ea.

De la jumătatea lunii septembrie, femeile care doresc să facă un avort vor trebui să asculte bătăile inimii fătului, conform noului formular completat de obstetrician înainte de procedură.

Această măsură a fost denunțată pe pancartele afișate miercuri: "Cum rămâne cu bătăile inimii mele? Nimănui nu-i pasă", "Ai grijă de propriul tău uter" sau "Vaginul meu, decizia mea".

În această țară central-europeană, membră a Uniunii Europene (UE), avortul este legal încă din anii 1950, până în a 12-a săptămână de sarcină în majoritatea cazurilor.

Dar premierul ultraconservator Viktor Orban, aflat la putere din 2010, sporește numărul măsurilor pro-natalitate.

De la intrarea în vigoare a unei noi constituții, la începutul anului 2012, Ungaria a apărat "viața fătului încă de la concepție".

Când a fost anunțat noul decret, ONG-ul Amnesty International l-a denunțat ca fiind un "pas înapoi îngrijorător", care va face "mai dificil accesul la avort" și "va traumatiza și mai mult femeile care se află deja într-o situație dificilă".