​O navă militară a Turciei a acostat weekendul acesta în Israel pentru prima dată după anul 2010, un semn al reconcilierii în relaţiile dintre cele două ţări după tensiunile ce au urmat asaltului israelian asupra unei flotile turce care încerca să spargă blocada impusă Fâşiei Gaza, scrie AFP.

Fregata turcă TCG Kemalreis Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Fregata turcă TCG Kemalreis se afla duminică la cheu în portul Haifa, oraş din nordul Israelului, unde este stabilit cartierul general al Marinei israeliene.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că nava turcă a făcut acolo o escală în cadrul ''activităţilor NATO''. Ministerul turc al Apărării a spus la rândul său că fregata urmează să rămână în portul Haifa până în 6 septembrie.

După o lungă perioadă de răceală diplomatică, Israelul şi Turcia au anunţat pe 17 august restabilirea completă a relaţiilor lor şi revenirea ambasadorilor la Tel Aviv şi Ankara.

Cele două ţări s-au aflat într-un conflict diplomatic deschis după asaltul din 31 mai 2010, lansat în apele internaţionale ale Mării Mediterane de un comando israelian împotriva navei Mavi Marmara din flotila umanitară pentru Gaza şi care s-a soldat cu moartea a zece activişti turci.

După negocieri îndelungate, Israelul a prezentat oficial scuze Turciei şi a acceptat să despăgubească victimele cu suma totală de 20 de milioane de dolari. În schimb, Ankara a acceptat să renunţe la demersurile legale iniţiate pe plan internaţional. (Sursa: Agerpres)