​Economia Statelor Unite s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, ceea ce înseamnă o intrare în recesiune, după cum scrie Wall Street Journal. La asta a contribuit piața imobiliară (afectată de creșterea dobânzilor) și inflația, care a temperat apetitul de consum al americanilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Produsul intern brut a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, potrivit datelor publicate joi, după ce în primul trimestru contracția fusese de 1,6%.

Raportul privind PIB-ul a oferit câteva semne descurajatoare și a subliniat provocările cu care se confruntă economia americană: de la dificultățile companiilor, cele ale consumatorilor dar și volatilitatea lanțurilor de aprovizionare.

În SUA, inflația a atins un nou maxim de patru decenii în al doilea trimestru, erodând puterea de cumpărare a americanilor. Rezerva Federală a răspuns prin creșterea agresivă a ratelor dobânzilor care, la rândul său, au mai răcit piața imobiliară, diminuând investițiile rezidențiale.

Rata șomajului, un barometru cheie al sănătății economice, s-a menținut constant la un nivel scăzut de 3,6% în ultimele patru luni, iar angajatorii au continuat să angajeze într-un ritm consistent. Majoritatea economiștilor se așteaptă ca economia să crească în al treilea trimestru și în 2022 în ansamblu, deși în ultimul timp estimările de creștere s-au mai diminuat.

„Suntem într-o recesiune mai ușoară. Nu cred că suntem într-o recesiune reală. Încetinirea creșterii a fost determinată de inflație și șocuri de preț – pe măsură ce acestea se estompează, ar trebui să re-pornească și creșterea”, a declarat Aneta Markowska, economist șef la Jefferies. Ea se așteaptă ca economia să se extindă cu 1,7% în acest an.