Plafonarea prețurilor la carburanți în Ungaria ar trebui să fie eliminată, deoarece va duce „mai devreme sau mai târziu" la penurie, a declarat directorul general al companiei ungare de petrol și gaze MOL, Zsolt Hernadi, într-un interviu acordat duminică la ATV, informează Reuters.

Compania MOL atenționează că plafonarea prețurilor la carburanți va duce la penurieFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Zsolt Hernadi a spus că Ungaria se confruntă cu o situație „extrem de periculoasă", deoarece plafonarea prețului la carburanți a dus la creșterea consumului.

„Acum întrebarea este cât timp se poate face acest lucru", a spus șeful MOL.

Compania MOL, care deține cea mai mare rețea de benzinării din țară, a cerut anterior eliminarea treptată a plafonului.

Ungaria trebuie să își facă stocuri de combustibil

Ungaria ar trebui să își facă rezerve de combustibil chiar acum, deoarece 65% din rafinăria MOL din Ungaria va fi oprită pentru întreținere în luna august, în timp ce rafinăria sa din Slovacia nu funcționează în prezent, urmând să fie repornită pe 20 iulie, după întreținere, a declarat Zsolt Hernadi.

Din cauza acestor motive, refacerea stocurilor este mai lentă decât era planificat, ceea ce înseamnă că MOL va trebui să ceară eliberarea unei părți din rezervele strategice de combustibil ale țării, a mai spus Hernadi.

Un purtător de cuvânt al guvernului nu a fost disponibil imediat pentru a comenta declarațiile lui Hernadi.

Executivul Ungariei nu exclude o penurie

Deoarece lanțurile de aprovizionare globale nu mai sunt la fel de sigure ca înainte, o penurie de combustibil nu poate fi complet exclusă, a declarat șeful de cabinet al lui Orban la o ședință de informare luna trecută.

Dar Gergely Gulyas a adăugat că o penurie este puțin probabilă, deoarece Ungaria are rezerve de combustibil care ar putea dura până la șase luni.

Ungaria a plafonat prețul carburanților până în octombrie

Plafonarea a fost introdusă în noiembrie anul trecut și a stabilit prețul atât pentru benzina cu cifră octanică 95, cât și pentru motorină la 480 de forinți (1,20 dolari) pe litru.

Guvernul prim-ministrului Viktor Orban a introdus plafonul, care va fi în vigoare până în octombrie, pentru a proteja consumatorii de inflația care se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

Numai automobilele înmatriculate în Ungaria pot cumpăra combustibili la preţurile plafonate de guvern, o măsură care a declanșat o dispută cu Uniunea Europeană.

Luna trecută, MOL a anunțat că șoferii de autoturisme din Ungaria vor putea cumpăra doar 50 de litri de combustibil pe zi la prețul plafonat de la stațiile de alimentare, înjumătățind limita anterioară.