Pietrele Georgia Guidestones au fost în centrul teoriilor conspirației de când au fost construite în 1980. Candidatul republican și adeptul teoriei conspirației, Kandiss Taylor, a cerut demolarea lor într-un videoclip de campanie, potrivit Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adesea comparate cu pietrele de la Stonehenge, celebrul sit preistoric englez, pietrele Georgia Guidestones au făcut obiectul unor teorii ale conspirației încă de la construcția lor din 1980. La 6 iulie, în jurul orei 4 dimineața, o explozie a distrus o parte a ansamblului.

Acest Stonehenge construit în SUA a fost mândria orașului Elberton, un oraș de 5.000 de locuitori din nord-estul Georgiei, la aproximativ 170 km de Atlanta.

A doua zi după atac, poliția locală a postat pe Twitter imagini de supraveghere video care arată un vehicul gri care părăsește locul faptei la câteva minute după explozie.

Rămășițele structurii au fost distruse "din motive de siguranță", au spus ei. Anchetatorii au declarat că mai multe persoane au fost implicate în explozie, fără a oferi mai multe detalii despre identitatea acestora.

Secretele pietrelor de hotar din Georgia

Aflate pe cel mai înalt punct din regiune, cele cinci blocuri de piatră de aproape șase metri înălțime prezentau zece porunci menite să prevină un viitor apocaliptic, repetate în opt limbi actuale și patru limbi moarte.

Printre precepte se numărau "menținerea omenirii sub 500 de milioane de oameni, în echilibru perpetuu cu natura" și "unirea omenirii cu un nou limbaj".

Asemenea unui cadran solar, crestăturile marcau structura pentru a o orienta spre Steaua Polară sau spre solstiții.

Misterul monumentului s-a datorat și faptului că autorii săi au rămas necunoscuți, la fel ca și motivațiile lor personale.

În 1979, un bărbat care se numea Robert C. Christian a însărcinat Elberton Granite Association să construiască asamblul. Doar Wyatt Martin, președintele Granite City Bank, cunoaște până în prezent adevărata identitate a lui Robert C. Christian. Însă bancherul a semnat un acord de confidențialitate pentru a păstra anonimatul clientului său.

Wyatt Martin a relatat doar că bărbatul a pretins că face parte dintr-un "mic grup de adepți americani", al cărui plan, de altfel extrem de precis, ar fi apărut după douăzeci de ani de reflecție.

Joe Fendley, directorul companiei de construcții, a încercat să-l descurajeze pe bărbatul numit Robert C. Christian oferindu-i un deviz de câteva ori mai mare decât costul obișnuit, potrivit revistei americane Wired. Totul fără niciun rezultat.

Peste patruzeci de ani de fascinație

Un loc de rugăciune pentru unii, precum cântăreața Yoko Ono, sau o figură a lui Antihrist pentru alții, Georgia Guidestones a dezlănțuit pasiuni. Acestea au fost în mod regulat ținta unor acte de vandalism.

În 2008, pe ele a fost pictată inscripția "Moarte noii ordini mondiale". Această teorie a conspirației se referă la ideea că un guvern planetar despotic caută să domine oamenii.

Cu trei ani mai devreme, scriitorul conspiraționist Mark Dice a folosit această teorie pentru a explica originea monumentului. Apelul său de a "sparge cele șase stânci într-un milion de bucăți" a avut efectul opus: situl a devenit principala atracție turistică a regiunii.

În aceeași ordine de idei, conspiraționistul Alex Jones a acuzat „adepții monumentului” că vor să "elimine oamenii". Unele teorii ale conspirației leagă epidemia Covid-19 de statuie.

Georgia Guidestones au ajuns chiar și în platforma candidatului republican la postul de guvernator, Kandiss Taylor. Taylor, care a făcut campanie electorală sub sloganul "Jesus, Guns, Babies", a cerut demolarea monumentului "satanic" într-un clip postat pe contul său de Twitter.

Cu toate acestea, Kandiss Taylor a negat orice legătură cu explozia din 5 iulie și a comentat pur și simplu: "Dumnezeu este Dumnezeu și nimeni altcineva. El poate face tot ce vrea. Candidatul învins a fost susținut de figuri apropiate de Trump, precum avocatul pro-QAnon Lin Wood.