Bărbatul care a omorât 6 persoane și a rănit peste 24 de persoane în timpul unei parade de Ziua Independenței SUA în Highland Park,„s-a deghizat în femeie” pentru a nu fi identificat, a spus poliția, relatează AFP. Acesta ar fi pregătit timp de câteva săptămâni atacul.

Robert (Bobby) E. Crimo III, atacatorul de Ziua Independentei AmericiiFoto: City of Highland Park Police Department / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Atacatorul și-a cumpărat arma în mod legal, a tras peste 70 de focuri în mulțime de pe un acoperiș și s-a îmbrăcat în haine de femei pentru a se amesteca ulterior în mulțime, au declarat oficialii locali marți.

Aparent, el a tras la întâmplare în participanți de pe acoperișul unui magazin, a declarat un oficial al poliției locale în timpul unei conferințe de presă.

Suspectul, Robert E. Crimo III, în vârstă de 21 de ani, a fost reținut luni după ce s-a predat poliției. Poliția a spus că a planificat atacul de câteva săptămâni, iar autoritățile încă analizau la ce acuzații penale să depună împotriva acestuia.

Poliția a spus că nu știe care a fost motivul atacului.

În zi de sărbătoare, sute de oameni, printre care multe familii cu copii, îşi ocupaseră locurile pe trotuarele din Highland Park pentru a participa, ca peste tot în Statele Unite, la tradiţionala paradă de 4 iulie, ziua independenţei SUA. În timp ce fanfarele liceelor defilau pe străzi, o rafală de tiruri a răsunat.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, atacatorul a deschis focul de pe acoperişul unui magazin, accesibil printr-o scară de incendiu. "A fost foarte discret şi greu de vazut", a subliniat Christopher Covelli. A fugit imediat, dar o puşcă "puternică" a fost găsită de poliţie. Cinci persoane, toate adulte, au murit pe loc şi a şasea după ce a fost transferată la spital.

Cel puţin 26 de răniţi, cu vârste între 8 şi 85 de ani, au primit îngrijiri din partea serviciilor de urgenţă, iar unii, printre care cel puţin un copil, se află în stare critică, potrivit unui responsabil al unui spital.

Festivităţile au fost suspendate imediat în mai multe oraşe din împrejurimi care, de asemenea, şi-au închis plajele şi au îndemnat populaţia să dea dovadă de cea mai mare prudenţă. Tragedia a reanimat imediat dezbaterea asupra armelor de foc, aproximativ 400 de milioane fiind în circulaţie în Statele Unite.