Comisarul pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, si-a luat concediu de o luna din Comisia Europeana, pentru a fi alaturi de Silvio Berlusconi in campania electorala din Italia. Momentul este insa unul nepotrivit, in conditiile in care UE intentioneaza sa deschida joi negocierile cu SUA pe tema eliminarii vizelor pentru cetatenii noilor state UE si incearca sa convinga aceste state sa aiba o pozitie unitara, nu acorduri bilaterale cu americanii.

Frattini va fi in concediu fara plata din 14 martie pana in 15 aprilie, iar presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a desemnat pe comisarul pentru transporturi, francezul Jacques Barrot, sa preia portofoliul lui Frattini in luna in care acesta va lipsi.

Italianul este al doilea comisar european care paraseste echipa lui Barroso in ultima luna, chiar daca deocamdata nu o face definitiv. Cipriotul Marko Kyprianou a acceptat portofoliul externelor in Cipru si urmeaza sa paraseasca Bruxelles-ul in momentul in care Ciprul il va desemna pe inlocuitorul lui si acesta va trece de audierea comisiei de specialitate a Parlamentului European. La fel ca si Frattini, si acesta a preferat politica interna in defavoarea celei europene.

Franco Frattini paraseste insa Comisia intr-un moment delicat. Marti, comisarul le-a spus eurodeputatilor ca are ca obiectiv un acord cat mai grabnic cu americanii pentru eliminarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii statelor UE care mai au nevoie de ea. Frattini a estimat ca s-a putea ajunge la acest acord politic la summit-ul UE-SUA din iunie. "Daca negocierile vor fi scurte, daca exista vointa politica de ambele parti, ar fi posibil sa ajungem la o intelegere asupra programului de eliminare a vizelor inainte de finalul anului 2008", a spus el, citat de AFP.

In acelasi timp, comisarul are discutii aprinse cu reprezentantii statelor membre, daca ar trebui ca ele sa incheie acorduri bilaterale cu SUA sau nu. Potrivit AFP, un oficial lituanian a declarat miercuri ca Lituania, Slovenia si Ungaria spera sa semneze peste doua zile acordul cu Statele Unite. Asta in conditiile in care Comisia a adoptat marti o recomandare prin care prin care cere celor 27 de state membre sa autorizeze deschiderea negocierilor cu Washingtonul in numele UE.

Spre sfarsitul anului Frattini trebuie sa prezinte si pachetul legislativ privind armonizarea politicilor privind acordarea de azil ale celor 27 de state, dar si sa sustina procesul legislativ initiat in urma cu o luna privind noile reguli la frontiera externa a UE, amprentarea ADN si stocarea datelor biometrice ale cetatenilor non-comunitari, precum si sanctiunile care ii vizeaza pe angajatorii din UE care folosesc munca la negru a imigrantilor ilegali.

O luna nu ar reprezenta o mare intarziere in realizarea acestor proiecte, insa daca Silvio Berlusconi castiga alegerile si devine premier, situatia se va schimba radical. Presa italiana sustine ca Frattini ar prelua portofoliul Internelor. Atunci evident ca va trebui sa renunte definitiv la functia din Comisia Europeana. el a mai facut parte din al doilea guvern Berlusconi, din 2002, cand a detinut portofoliul Externelor, iar dupa doi ani a fost desemnat comisar european.