Guvernul britanic a confirmat vineri că va lansa o procedură de consultare a publicului care ar putea deschide calea pentru o utilizare mai mare a unităţilor de măsură din sistemul imperial în perioada post-Brexit, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Britanicii s-ar putea întoarce la livră ca măsură a greutățiiFoto: Dreamstime

Planurile privind „revizuirea regulilor UE împovărătoare" vor restabili „bunul simţ", susţine Departamentul pentru Afaceri, Energie şi Strategie Industrială.

Directiva UE privind greutăţile şi unităţile de măsură a intrat în vigoare în 2000, iar comercianţi sunt obligaţi prin lege să utilizeze sistemul metric la vânzările pe bază de greutate sau pentru măsurarea produselor proaspete.

În continuare este legal să prezinte bunurile în livre şi uncii, dar acestea trebuie afişate în paralel cu preţul în grame şi kilograme, exceptând un număr limitat de cazuri.

Perioada de consultare, care va dura 12 săptămâni, va analiza cum ar putea fi modificate aceste reglementări, dând comercianţilor o mai mare libertate cu privire la modul cum stabilesc preţul pentru produsele proaspete.

Consultarea este destinată să determine avantajele şi dezavantajele pentru a permite ca, de exemplu, legumele să fie vândute numai în livre sau în primul rând în livre şi mai puţin în echivalentul din sistemul metric.

Guvernul de la Londra şi-a anunţat intenţia de a revizui prevederile referitoare la unităţile de măsură din sistemul imperial încă din luna septembrie a anului trecut, ca parte a unui proces de revizuire a cadrului de reglementare după Brexit.

„În timp ce noi ne gândim la fructe şi legume în termeni de livre, moştenirea regulilor UE înseamnă că legal trebuie să le vindem în kilograme. Consultarea lansată astăzi va ajuta magazinele să deservească clienţi în modul preferat de ei", a spus ministrul pentru Afaceri, Paul Scully.

(foto articol © Ekaterina Nikitina | Dreamstime.com)