Liderul separatist al regiunii Donețk a declarat miercuri că forțele guvernamentale ucrainene ar trebui să se retragă de pe teritoriul pe care statul autoproclamat îl revendică și să își ia armele cu ele, relatează Reuters.

Denis Pușilin Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia

TASS l-a citat pe Denis Pușilin, șeful „Republicii Populare Donețk”, spunând presei de stat ruse că un astfel de scenariu ar fi cel optim.

Rusia a recunoscut săptămâna aceasta două regiuni separatiste ucrainene, inclusiv a lui Pușilin, drept state independente.

Separatiștii revendică o zonă mult mai mare de teritoriu decât controlează în prezent în Ucraina.

Putin vrea să ”renegocieze” sfârșitul războiului rece din care Rusia (până în 1991 URSS) a ieșit slăbită și grav ”șifonată”.

„Consider că este necesar să luăm o decizie care ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă - să recunoaștem imediat independența și suveranitatea Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk”, a spus el luni când a anunțat într-o conferință de presă.

Putin a cerut Parlamentului „să aprobe decizia și să ratifice acordurile de prietenie și ajutor reciproc cu cele două republici”, documente pe care el le-a semnat.

Liderul de la Kremlin a afirmat că regiunile din estul Ucrainei sunt foste teritorii rusești, că Ucraina este o creație bolșevică. El a comentat că Rusia ar fi fost prea generoasă după 1990 cu teritoriile rusești cedate țărilor nou înființate.

Republica Populară Donețk - Donetskaya Narodnaya Respublika - are 8.900 kmp și o populație estimată la 2,2 milioane locuitori.

Republica Populară Luhansk - Luganskaya Narodnaya Respublika - are 8.400 kmp și o populație de 1,4 milioane de oameni.