Jason Furman, un reputat economist de la Universitatea Harvard și fost consilier al președintelui american Barack Obama, afirmă că economia Rusiei „este practic o benzinărie mare” și „incredibil de neimportantă pentru economia globală, cu excepția gazelor naturale și petrolului”, relatează Business Insider.

Benzinarie LukoilFoto: Laura Boushnak / AFP / Profimedia Images

Furman a făcut afirmațiile în cadrul unui interviu acordat publicației The New York Times în care a vorbit despre sancțiunile pregătite de Occident împotriva Rusiei.

El spune că deși noile măsuri împotriva economiei rusești au potențialul de a o paraliza, ele vor avea reverberații și asupra Vestului în contextul în care acesta încearcă să combată creșterea inflației și a prețurilor la energie.

Declarațiile sale vin în contextul în care președintele american Joe Biden a anunțat deja sancțiuni împotriva celor două regiuni separatiste și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat la rândul ei că blocul comunitar va lua măsuri economice împotriva Moscovei.

Economia Rusiei este mai slabă decât cea a Coreei de Sud

Datele Băncii Mondiale arată că, în pofida resurselor sale naturale, PIB-ul Rusiei este mai apropiat de cel al Braziliei decât a unor țări dezvoltate precum Germania, Franța și Marea Britanie.

Potrivit acelorași date, economia Rusiei este mai slabă decât cea a Italiei sau a Coreei de Sud, două state cu o populație mult mai mică.

Furman cauționează însă că exporturile de gaze naturale și petrol ale Rusiei sunt importante pentru restul lumii, UE importând în jur de 80% din gazele naturale pe care le folosește din Rusia.

Comisia Europeană a dat însă asigurări săptămâna trecută că UE este în siguranță, chiar dacă Rusia va sista complet livrarea de gaze naturale.

Pe același subiect:

Urmărește LIVETEXT pe HOTNEWS.RO ultimele evoluții ale situației din Ucraina: