Rusia îşi va retrage forţele armate din Republica Belarus după ce se vor încheia manevrele militare comune de acolo, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează dpa şi AFP.

Trupe rusesti desfasurate in BelarusFoto: Profimedia Images

"Pentru cei care urmăresc acest lucru îndeaproape, nimeni nu a spus vreodată că trupele ruse vor rămâne pe teritoriul belarus", a declarat Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax. "Este vorba de nişte manevre comune şi, evident, aceasta presupune că trupele se vor întoarce la bazele lor la sfârşitul acestor exerciţii", a adăugat Peskov.

Prima etapă a acestor exerciţii comune s-a desfăşurat până pe 9 februarie. În acest scop, Rusia a transferat în Belarus avioane de luptă multirol Su-35, două divizii de sisteme S-40 şi o divizie de Panţîri-S - sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Faza activă a exerciţiilor este preconizată din 10 până în 20 februarie, potrivit Agerpres.

NATO a declarat luni analizează sporirea prezenței sale militare în statele baltice și în Polonia în cazul în care Rusia își va menține soldații în Belarus după exercițiul militar ce are loc acum acolo, a declarat luni șeful comitetului militar al alianței, potrivit Reuters.

Rusia are 30.000 de soldați în țara Belarus, țară vecină cu Ucraina, pentru exerciții militare comune în această lună, a spus NATO, ceea ce face ca totalul desfășurării militare rusești la granițele Ucrainei să ajungă la peste 100.000 de soldați.

Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că trimit 3.000 de soldați în România și Polonia pentru a-și reasigura aliații, în timp ce Germania a spus că ia în considerare o creștere a desfășurării militare existente în Lituania.

Alte desfășurări din partea aliaților NATO sunt posibile, a declarat Rob Bauer, un amiral olandez care conduce cel mai important organism de strategie militară al NATO.

Citește și: