Când s-a alăturat frontului ca voluntar pentru a lupta împotriva separatiștilor pro-ruși în 2014, Pavlo Dolinski a găsit armata ucraineană într-o situație dificilă. După opt ani de conflict, reforme și ajutor occidental, lucrurile s-au schimbat foarte mult, scrie AFP.

Soldat ucrainean in DonbasFoto: STR / AFP / Profimedia

Ucraina a pierdut Crimeea la începutul lui 2014, după Maidan-o revoluție pro-occidentală. Fără să fie tras niciun foc, Rusia a anexat pur și simplu teritoriul.

Apoi, slăbite de ani de neglijare și corupție, forțele armate ucrainene s-au trezit copleșite de conflictul care se agrava în estul țării cu separatiștii pro-ruși.

„Armata ajunsese într-un punct în care nu putea rezista inamicului”, a declarat pentru AFP Pavlo Dolinski, care lucrează acum pentru o asociație a veteranilor. „Era într-adevăr într-o stare groaznică”.

Soldații erau uneori echipați cu echipamente învechite și sovietice sau se luptau să obțină uniforme, ghete și arme în stare bună. A fost nevoie de angajamentul batalioanelor de voluntari, unii din organizații ultra-naționaliste, pentru a limita înaintarea inamicului, susținut, evident, militar de Rusia, în ciuda negărilor acesteia.

De la sfârșitul anului 2021, prezența a zeci de mii de soldați ruși la granițele cu Ucraina a crescut tensiunea, dar de data aceasta armata de la Kiev oferă o cu totul altă față.

Modernizată și testată în luptă după opt ani de conflict care a făcut peste 13.000 de morți, jură că va putea rezista inamicului.

„În urmă cu opt ani, armata ucraineană exista doar pe hârtie”, rezumă Mikola Beleskov, analist militar la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev. „Acum, Ucraina are cele mai bune forțe armate ale sale de la independența obținută în urmă cu 30 de ani”.

Conflictul a determinat autoritățile pro-occidentale să-și apropie armata de standardele NATO. Bugetul militar s-a triplat la peste 3,5 miliarde EUR în 2021, iar mai multe reforme au fost adoptate pentru a combate corupția endemică și pentru a îmbunătăți comanda.

Statele Unite au oferit ajutor militar de 2,5 miliarde de dolari din 2014, iar instructori de la aliații NATO, precum Canada și Regatul Unit, au predat tehnici de luptă soldaților ucraineni... spre supărarea rușilor.

Drone și rachete antitanc

În cadrul acestei modernizări, președintele Volodimir Zelenski a semnat în această săptămână un decret de angajare a încă 100.000 de soldați în trei ani, ceea ce va duce numărul la 360.000.

El a mai promis că va crește salariile și va pune capăt serviciului militar obligatoriu până în 2024.

Armata beneficiază și de contribuția crucială a armelor străine, în special a dronelor de luptă TB2 ale producătorului turc Bayraktar, care au jucat un rol cheie în conflictul din 2020 dintre Azerbaidjan și Armenia. Ca să nu mai vorbim de rachetele antitanc britanice și americane. Rusia reacționează agresiv la fiecare livrare.

Cum distruge armata ucraineană, cu o dronă turcească, un tun al separatiștilor pro-ruși din Donețk

În ciuda acestui progres, Sam Cranny-Evans, analist la Institutul RUSI din Londra, remarcă totuși „deficiențe cheie” în ceea ce privește apărarea antiaeriană, capacitățile de lovitură cu rază lungă de acțiune și recunoaștere.

Forțele Aeriene și Marina sunt considerate puncte slabe.

Kievul a pierdut 70% din flota sa de nave de luptă când Rusia a anexat Peninsula Crimeea, în locația strategică de la Marea Neagră, potrivit unui raport recent al SUA.

O altă problemă: corupția încă afectează resursele financiare ale statului ucrainean

„Este larg acceptat că drumul de urmat pentru Ucraina în ceea ce privește reformele și stabilirea capacităților militare adecvate este prin eliminarea corupției în sectorul apărării”, potrivit firmei de analiză specializată Janes.

Joi, comandantul armatei Oleksandre Sirski a insistat asupra „marelui pas înainte” făcut din 2014, în ciuda lipsei de echipamente pentru a contracara lunetiștii, tancurile și chiar loviturile aeriene.

La nivel uman, forțele ucrainene au sute de mii de rezerviști și au integrate batalioane de voluntari.

Voluntari ucraineni (foto: AFP/Profimedia Images)

Capacitățile sale sunt, desigur, mai limitate decât cele ale armatei ruse, care s-a modernizat și s-a întărit sub Vladimir Putin.

„Nu este un secret pentru nimeni că armata rusă este mai mare și mai puternică”, a spus Mikola Beleskov, care a remarcat, totuși, că o ofensivă terestră ar duce la un „război de uzură” costisitor pentru Moscova.

„Să zicem că ne-ar fi greu, foarte greu”, admite analistul ucrainean. — Dar nici ruşilor nu le-ar fi uşor.