O întâlnire între talibani și membri ai societății civile afgane a ajutat la „spărgerea gheții” duminică la Oslo, în ajunul discuțiilor dintre fundamentaliștii islamici și diplomații occidentali, a declarat pentru AFP o activistă afgană.

delegatia talibana la OsloFoto: Captura video

”A fost o întâlnire pozitivă pentru a sparge gheața”, a declarat activista feministă Jamila Afghani într-un mesaj adresat AFP. „Talibanii au dat dovadă de bunăvoință (...) Să vedem dacă vorbele lor vor fi urmate de acțiuni”.

Condusă de ministrul de externe Amir Khan Muttaqi, delegația talibană - prima care a vizitat Europa de la revenirea lor la putere în august - s-a întâlnit în spatele ușilor închise cu activiste feministe și în special cu jurnaliste, la hotelul Soria Moria, lângă Oslo.

Una dintre activistele feministe, Jamila Afghani, a vorbit despre „o întâlnire pozitivă pentru a sparge gheața”.

Participanții au subliniat „că toți afganii trebuie să lucreze împreună pentru o îmbunătățire politică, economică și de securitate în țară”, a postat pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului islamist, Zabihullah Mujahid.

„Înțelegerea și cooperarea comună sunt singurele soluții la toate problemele Afganistanului”, a mai spus el.

Urgența umanitară din Afganistan și drepturile omului se află în centrul discuțiilor acestei vizite de trei zile, deoarece milioane de oameni sunt amenințați de foamete în țara lipsită de ajutor internațional și afectată de mai multe secete.

Niciun stat nu a recunoscut până acum guvernul talibanilor, fundamentaliști islamiști fiind înlăturați de la putere în 2001, dar au recăpătat controlul asupra țării în luna august a anului trecut.

Aceste discuții „nu constituie legitimare sau recunoaștere”, a declarat vineri ministrul norvegian de externe Anniken Huitfeldt. „Dar trebuie să vorbim cu autoritățile care conduc de facto țara”.

Câteva zeci de manifestanți au protestat duminică în fața ministerului său la strigăte de „Nu talibanilor”, „teroriști talibani” și „Viețile afgane contează”, a menționat un jurnalist AFP.

Printre cei cincisprezece membri ai delegației – exclusiv bărbați – care au sosit sâmbătă seara la bordul unui avion, se numără Anas Haqqani, unul dintre liderii rețelei Haqqani.

Prezența lui la Oslo este criticată în mod deosebit. Responsabil pentru mai multe atacuri mortale din Afganistan, clanul său, care a devenit o componentă majoră a noului regim taliban, este considerat de Statele Unite a fi un grup terorist.

Săptămâna aceasta, două militante feministe au dispărut la Kabul.