Preşedintele Republicii a declarat într-un interviu acordat „Le Parisien” că „are chef foarte tare să enerveze” nevaccinaţii „până la capăt”

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

O ploaie de reacţii indignate. Declarând marţi seară într-un interviu pentru „Le Parisien” că „are chef foarte tare să enerveze” nevaccinaţii „până la capăt”, Emmanuel Macron a provocat un veritabil scandal în clasa politică din Franța. Ieri seară, dezbaterile din Adunarea Naţională pe un proiect de lege care propune instituirea certificatului de vaccinare s-au încheiat brusc, suspendate după afirmaţiile făcute de preşedintele francez - relatează Le Figaro, citat de Rador.

În timpul acestei şedinţe furtunoase întrerupte noaptea, parlamentarii de toate culorile au criticat declaraţiile şefului statului. Liderul deputaţilor LR (Les Républicains), Damien Abad, şi-a exprimat regretul față de afirmaţii „nedemne, iresponsabile şi premeditate”, care arată un „cinism pueril”.

Ugo Bernalicis, deputat LFI (La France Insoumise), a estimat că Franţa este de acum într-o „criză politică declanşată de monarhul prezidenţial, care-şi permite să insulte o parte a francezilor”.

„Un preşedinte nu poate face afirmaţiile care au fost făcute”, a spus Christian Jacob, preşedintele formaţiunii Les Républicains. „Nu pot cauţiona un text care urmăreşte să-i enerveze pe francezi”, a adăugat el.

Toţi opozanţii, împotriva preşedintelui

Pe LCP (canalul parlamentar, n.r.), Marine Le Pen a denunţat declaraţii „de o vulgaritate şi de o violenţă absolut neobişnuite, inedite”. Potrivit ei, politica lui urmăreşte „să instituie un fel de război contra unei părţi a francezilor care nu au încălcat nicio lege”. „El este garantul coeziunii naţionale şi a uitat asta. Făcând acest lucru comite o eroare politică şi o eroare morală”, estimează candidata RN (Rassemblement National) la alegerile prezidenţiale.

La rândul său, Éric Zemmour a reacţionat imediat. „Nu este numai o declaraţie cinică a unui politician care vrea să existe în campania prezidenţială. Este cruzimea mărturisită, asumată, care face paradă în faţa unor francezi dispreţuiţi”, consideră candidatul extremei drepte la alegerile prezidenţiale din acest an.

La rândul ei, Valérie Pécressse s-a declarat „indignată” de spusele şefului statului. După părerea ei, preşedintele Republicii „nu-i suportă pe francezi când nu gândesc ca el”. „Insulta nu este niciodată o soluţie. (...) Vedem că francezii îl exasperează, asta înseamnă că e vremea să se pună capăt acestui mandat (de cinci ani)”, a atacat candidata LR la alegerile prezidenţiale pe CNews.

O opinie împărtăşită și de Jean-Luc Mélenchon. Pe Twitter, candidatul LFI a denunţat o „mărturisire șocantă” a preşedintelui. „Este limpede, certificatul de vaccinare este o pedeapsă colectivă împotriva libertăţii individuale”, a atacat el.

Candidatul comunist Fabien Roussel a denunţat la rându-i „o afirmaţie nedemnă şi iresponsabilă”. „Când trebuie să convingi, să uneşti, nu insulţi. Şapte milioane de francezi trăiesc în deşerturi medicale şi sunt departe de tratamente, ca şi de vaccin. Îi enervează şi pe ei?”, a întrebat deputatul francez.

Majoritatea, în spatele preşedintelui

La rândul lor, reprezentanții majorităţii au apărat afirmaţiile preşedintelui Republicii. Pe FranceInfo, Christophe Castaner a estimat că francezii au „nevoie de această sinceritate”.

„Afirmaţiile preşedintelui dau claritate şi avem nevoie de asta în acest moment dificil pentru ţară. În fond, promovează un mod de a vorbi pe care mulţi francezi îl împărtăşesc”, a spus şeful grupului LREM (La République En Marche!) în Adunarea Naţională.

Deşi înţelege că aceste vorbe „detonează”, el consideră că polemica apărută după acest interviu este „sterilă”. „Despre ce vorbim este o referire la formula lui Pompidou: "Trebuie să încetăm să-i enervăm pe francezi". Această formulă a declinat-o preşedintele Republicii. Fraza nu şoca pe nimeni în gura lui Pompidou”, adaugă el.

Pe France 2, miercuri, Édouard Philippe s-a referit şi el la declaraţia preşedintelui Franței. După părerea lui, dacă preşedintele s-a exprimat „familiar”, „toată lumea a înţeles ce vrea să spună”. „Problema din spate, care e mai interesantă decât polemica şi care va prospera pe termen lung, este cea a vaccinării obligatorii”, a apreciat fostul prim-ministru.