Curtea Supremă a Marii Britanii a respins miercuri eforturile de a introduce pașapoarte neutre în ceea ce privește sexul, afirmând că varianta „X” pentru a desemna genul ar submina un sistem legal construit pe o distincție clară între bărbați și femei, anunță Deccan Herald.

HotNews.roFoto: Hotnews

Activiștii care au militat pentru modificare au catalogat hotărârea drept „degradantă” și „dezumanizantă”, susținând că Marea Britanie s-a distanțat acum de o serie de țări care au introdus acte de identitate ce recunosc sexul neutru.

Christie Elan-Cane, care încearcă să obțină un „X” pe pașaport în loc de „M” sau „F” încă din 1995, spune că va face apel la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în baza încălcării dreptului la viața privată.

Decizia vine după ce mai multe țări, printre care și Statele Unite, India, Australia și Islanda au eliberat primele lor pașapoarte cu un „X” în dreptul sexului.

„Este greșit ca cineva care nu este nici bărbat nici femeie să fie forțat să aibă un gen inadecvat (...) pe actele noastre. Este degradant, este dezumanizat, este jignitor”, afirmă Elan-Cane.

Motivarea justiției britanice

Președintele Curții Supreme a Marii Britanii a scris în motivarea deciziei luată cu unanimitate de voturi că obiectivul guvernului este de a garanta securitatea, reduce costurile și „menține o abordare coerentă în privința problemelor legate de gen în legislație și administrație este legitim”.

Judecătorii au arătat de asemenea că nu există legislație care să recunoască persoanele fără sex în timp ce numeroase legi clasifică oamenii în bărbați și femei.

Magistrații britanici au stabilit că Elan-Cane nu a fost supusă unor hărțuiri la graniță când și-a prezentat pașaportul, spre deosebire de cazul unei femei franceze asupra căruia CEDO s-a pronunțat anterior.

„Probabil cel mai important, nu există o discrepanță între înfățișarea fizică a solicitantului și indicativul „F” de pe pașaportul solicitantului”, afirmă Curtea Supremă a Marii Britanii în decizia sa.