Faimoasa fată afgană cu ochi verzi pătrunzători care a devenit cunoscută la nivel mondial după ce a apărut în 1985 pe coperta revistei National Geographic a fugit din țara sa și a sosit la Roma, relatează Insider.

Sharbat Gula, „fata afgana”Foto: Flickr

Guvernul italian a anunțat într-un comunicat remis presei joi că mutarea a făcut parte „dintr-un program mai amplu de evacuare pentru cetățenii afgani”, demarat după ce talibanii au preluat din nou controlul asupra țării.

CNN notează că ea a primit statut de refugiat din partea guvernului premierului Mario Draghi.

Fata, Sharbat Gula, în vârstă de 49 de ani, a fost fotografiată într-o tabără de refugiați din Pakistan în 1984, în timpul ocupării sovietice a Afganistanului.

La momentul respectiv Gula avea în jur de 12 ani și a fost găsită de jurnaliștii de la National Geographic într-un cort improvizat ca sală de clasă.

Gula a părăsit tabăra de refugiați la începutul anilor 1990 și și-a întemeiat o familie, trăind în mare parte o viață anonimă până când fotograful american care i-a făcut fotografia, Steve McCurry, a găsit-o din nou în 2002.

Ce s-a întâmplat cu „fata afgană” după ce a apărut pe coperta revistei National Geographic

McCurry a relatat pentru site-ul american NPR că femeia a dus o viață „relativ pașnică”, în conformitate cu tradițiile paștune.

Însă în 2016 Gula a fost deportată din Pakistan în Afganistan după ce a fost acuzată că a cumpărat un act de identitate pakistanez fals.

La momentul respectiv președintele afgan Ashraf Ghani a salutat reîntoarcerea ei în țară, promițând să o găzduiască într-un apartament mobilat complet.

„Am spus în mod repetat și aș dori să mai repet o dată că țara noastră este incompletă până când îi absorbim pe refugiații noștri”, a declarat Ghani la momentul respectiv, citat de The Guardian.

Sharbat Gula (centru), întâmpinată de fostul președinte afgan Ashraf Ghani (FOTO: AA / Abaca Press / Profimedia Images)

Cinci ani mai târziu Ghani a fugit la rândul său din Afganistan după ce talibanii au intrat în capitala Kabul.

McCurry a declarat pentru NPR că fotografia lui Gula a fost una de care oamenii își aminteau mereu când Afganistanul era în atenția opiniei publice internaționale.

„Cred că o parte a motivului pentru care i-a impresionat pe oameni din întreaga lume a fost combinația dintre o fată tânără care este foarte drăguță dar în același timp pare să existe ceva tulburător cu privire la ea”, a spus acesta.

„Există o demnitate, o tărie, sunt mai multe niveluri diferite”, a spus acesta despre fotografia care l-a făcut și pe el faimos.