După o lună de negocieri, SPD, Verzii și FDP și-au prezentat acordul de coaliție. Partidele au prezentat publicului, miercuri după-amiază, documentul cu titlul „Îndrăznește mai mult progres – Alianță pentru Libertate, Justiție și Durabilitate”. Aceasta înseamnă că un obstacol important a fost depășit în drumul către un guvern sub conducerea fostului vicecancelar Olaf Scholz. Politicianul SPD a spus în conferința de presă: „Semaforul este aprins”.

Olaf ScholzFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Scholz a anunțat „o coaliție la același nivel”. Scopul nu este o politică a „celui mai mic numitor comun”, ci mai degrabă „întărirea coeziunii sociale” pentru „a face țara mai bună”. „Suntem uniți de credința noastră în progres”, a subliniat Scholz.

Liderul Verzilor, Robert Habeck, a recunoscut că negocierile de coaliție au fost „uneori destul de epuizante” și că partenerii „s-au așteptat la multe”, unul de la celălalt.

Pentru liderul FDP, Christian Lindner, coaliția dorită reprezintă o schimbare de curs. Cele trei partide nu și-au ascuns diferențele în campaniile electorale, a spus el. „Dar avem un lucru în comun, și anume depășirea status quo-ului”. În țară există o dorință de schimbare, de aceea generația tânără le-a ales.

Nou minister pentru SPD

SPD, Verzii și FDP au convenit asupra unui nou Minister Federal al Construcțiilor. Ministerul de Interne va preda departamentul de construcții ministerului nou creat.

“Frâna de chirie” urmează să fie extinsă și chiar trasă mai tare, până în 2029. În zonele cu o piață imobiliară activă, nivelul chiriilor ar trebui să crească doar cu până la 11%, în decurs de trei ani, în loc de 15%, cum a fost până acum. În fiecare an urmează să fie construite 400.000 de apartamente noi. 100.000 dintre ele urmează să fie finanțate din fonduri publice.

Partidele din proiectata coaliție vor, începînd din 2023, să reintroducă limita de îndatorare ancorată în Legea fundamentală. În anul viitor, se permite contractarea în continuare a noi împrumuturi de stat, datorită consecințelor pandemiei, conform acordului de coaliție. Banii ar trebui folosiți „în special pentru depășirea crizei Corona și pentru măsuri de redresare economică rapidă”. Din 2023, datoria va fi limitată la baremul specificat pentru îndatorare.

„Distribuirea controlată” a canabisului

Cele trei partide au convenit să introducă o „furnizare controlată de canabis adulților, pentru consum, în magazinele autorizate”. Aceasta ar „controla calitatea, ar preveni transferul de substanțe contaminate și ar asigura protecția minorilor”.

Cota contribuției la asigurările de pensie nu trebuie să depășească 20 %, în acest ciclu electoral. „Vom întări pensia de stat și vom asigura nivelul minim al pensiei, de 48 % ”, se arată în acordul de coaliție. Nu vor exista reduceri de pensii și nici o creștere a vârstei legale de pensionare. Salariul minim urmează să fie majorat la 12 euro pe oră.

Potrivit documentului, vârsta de vot urmează să fie redusă la 16 ani. În plus, viitoarea coaliție vrea să desființeze așa-zisa interdicție a publicității în favoarea avortului și să introducă o nouă lege a naționalității.

Eliminarea treptată a cărbunelui până în 2030

Așa cum se precizează în acordul de coaliție, partenerii desemnați s-au angajat să pună capăt treptat epocii combustibililor fosili. În acest scop, eliminarea cărbunelui ar trebui „în mod ideal” să aibă loc până în anul 2030, iar tehnologia motorului cu ardere internă ar trebui eliminată treptat.

În acordul de 177 de pagini, este stabilit obiectivul de a produce un total de 15 milioane de mașini electrice pe drumurile germane, până în 2030. În plus, se vrea promovarea în Uniunea Europeană, a unui preț minim pe certificatul de CO2. În acest scop, partidele „semafor” vor să creeze un super-minister al economiei și al protecției climei în noul guvern federal, care urmează să fie condus de Verzi.

În document se prevăd și unele măsuri care să vină în întâmpinarea consumatorilor de energie. Datorită prețurilor ridicate, taxa de CO2 la combustibil, ulei de încălzire sau gaz nu ar trebui să mai fie majorată, deocamdată.

Decizii de comun acord

SPD, Verzii și FDP au stabilit și regulile pentru deciziile luate de cabinet, în prima coaliție cu trei partide. „În cabinet, deciziile se iau de comun acord, niciun partener de coaliție nu este favorizat”, se arată în proiect.

Un comitet ar trebui să se întrunească lunar și să coordoneze activitatea: „Partenerii coaliției se întâlnesc lunar pentru discuții în comitetul de coaliție, referitor la probleme politice fundamentale și actuale, ca și pentru a coordona planificarea ulterioară a activității”.