Sub cerul înnorat, în mijlocul câmpurilor și al pădurilor de mesteacăn, câțiva bărbați din mica comunitate musulmană din regiunea poloneză Bohoniki au îngropat duminică un migrant yemenit în vârstă de 37 de ani, care a murit de frig și epuizare în timp ce încerca să ajungă la Uniunea Europeană din Belarus, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

După o rugăciune în vechea moschee de lemn a acestui sat situat la aproximativ zece kilometri de granița polono-belarusă, bărbații au purtat sicriul la cimitir, situat pe versantul unui deal acoperit cu pini.

Mostafa Morched al-Rimi este apoi înmormântat, în prezența fratelui său și a ambasadorului yemenit în Polonia. Mormântul său, proaspăt săpat, se află în același rând cu cele ale altor victime ale acestei crize migratorii.

"Este expresia respectului și solidarităţii noastre față de acest om care a murit în condiții groaznice. Este o adevărată catastrofă. Este politica care disprețuiește oamenii", afirmă pentru AFP Ryszard Mozdabaïev, originar din Crimeea ucraineană din care a fugit cu opt an. în urmă.

Mozdabayev, care locuiește în marele oraș regional Byalistok, la aproximativ cincizeci de kilometri de Bohoniki, este însoțit de prieteni din Crimeea și Cecenia, care au fost la rândul lor migranți într-o zi.

Mica comunitate musulmană locală - în mare parte descendenți ai tătarilor a căror prezență în această regiune din nord-vestul Poloniei datează din secolul al XIV-lea - s-a angajat să organizeze „ceremonii demne” pentru cei care au pierit în încercările lor de a adera la Uniunea Europeană.

„Mă tem că vor fi în curând și alte înmormântări”, regretă liderul comunității musulmane din Bohoniki, Maciej Szczesnowicz.

El și coreligionarii săi îi ajută pe migranți încă de la începutul crizei, strâng haine sau alimente și strâng fonduri. De asemenea, le-au dat o mână de ajutor militarilor trimiși în zonă, gătindu-le zilnic supă.

Potrivit presei poloneze, cel puțin 11 migranți au murit de la începutul crizei migrației în această vară. În această săptămână, Belarus a început să evacueze taberele aglomerate cu mii de bărbați, femei și copii, majoritatea din Orientul Mijlociu.

Dar polițiștii de frontieră polonezi continuă să raporteze noi încercări de trecere.

Occidentul acuză Belarus că a creat în mod artificial criza prin aducerea de potențiali imigranți la graniță, de unde promit trecerea ușoară în UE, ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale împotriva regimului.

Odată aduși la graniță, migranții s-au trezit prinși între o Polonia care refuza să-i lase să intre și poliția din Belarus care îi împiedica să se întoarcă.

Sâmbătă, ministrul de externe yemenit a declarat că lucrează la repatrierea cetățenilor blocați la graniță, opt în Belarus și nouă pe partea poloneză.