Guvernul american va face apel miercuri la decizia justiției britanice de a nu-l extrăda pe fondatorul WikiLeaks Julian Assange în Statele Unite, unde este acuzat de spionaj, anunță Euronews.

Julian AssangeFoto: Captura YouTube

Apelul formulat de administrația Biden vine după ce un judecător britanic a respins o cerere de extrădare la începutul acestui an.

Executivul de la Washington s-a declarat „extrem de dezamăgit” de decizia luată de judecătoarea Vanessa Baraitser în luna ianuarie care a hotărât că Assange nu poate fi extrădat din cauza stării sale mintale și a riscului că va încerca să se sinucidă în închisoare.

Oficialii americani au prezentat acum mai multe argumente pentru extrădarea controversatului fondator al WikiLeaks, argumentând că judecătoarea Baraitser „nu a ținut cont de greutatea dovezilor” aduse de experții care au depus mărturie că acesta nu prezintă risc suicidar.

Partea americană susține că magistratul britanic a fost „indus în eroare” deoarece s-a bazat prea mult pe mărturia lui Michael Kopelman, psihiatrul citat de echipa de apărare a lui Assange.

Julian Assange, în vârstă de 50 de ani, a fost arestat în 2019 în Marea Britanie după ce a petrecut șapte ani în ambasada Ecuadorului de la Londra unde a primit azil pentru a nu fi extrădat în Suedia unde era urmărit penal pentru agresiune sexuală, acuzații care au fost ulterior casate.

În pofida faptului că justiția britanică a refuzat extrădarea lui Assange în SUA, acestuia i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune din cauza temerilor că ar putea încerca să fugă. El este încarcerat în prezent la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh din Londra.

Acuzațiile aduse de SUA fondatorului WikiLeaks

Avocații guvernului american speră să obțină extrădarea bărbatului născut în Australia, acesta fiind cercetat pentru 18 de capete de acuzare în SUA, 17 dintre acestea fiind legate de spionaj.

Acuzațiile aduse de spionaj aduse lui Assange au legătură cu publicarea de către WikiLeaks a mii de documente militare secrete legate de războaiele din Afganistan și Irak.

El se confruntă cu o posibilă condamnare la 175 de ani de închisoare dacă va fi judecat și găsit vinovat în SUA.

Stella Moris, partenera lui Assange și mama celor doi copii ai săi, duce o campanie vocală de susținere a fondatorului WikiLeaks.

Ea le-a spus reporterilor că l-a vizitat pe acesta în închisoare duminică și că a fost „șocată” de cât de mult a slăbit. „Arăta foarte rău”, a spus aceasta.

Moris, o fostă membră a echipei de avocați ai lui Assange, a făcut referire și la o investigație de presă recentă care a descoperit că în timpul administrației fostului președinte american Donald Trump CIA făcuse planuri să îl răpească sau ucidă pe fondatorul WikiLeaks când acesta era încă în ambasada Ecuadorului.

„Este o informație bombă înainte de apel”, a spus Moris, adăugând că întrebarea care trebuie pusă este dacă „Marea Britanie poate extrăda cu adevărat o persoană într-o țară care plănuia să îl ucidă?”.