Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat joi de poliția britanică, după ce aceasta a fost invitată la Ambasada Ecuadorului, unde Assange se refugia din 2012, relatează Reuters. Asta, după ce Guvernul preşedintelui Lenin Moreno a denunţat recent încălcările repetate din partea lui Julian Assange ale regulilor care reglementează condiţiile sale de azil la ambasada ecuadoriană. Julian Assange a fost găsit vinovat de încălcarea condițiile eliberării pe cauțiune și riscă 12 luni de închisoare în acest caz. De asemenea, procurorii din Statele Unite au anunțat joi că l-au inculpat pe fondatorul WikiLeaks pentru conspirație pentru accesarea unor documente guvernamentale clasificate și cer extrădarea acestuia.

Arestare AssangeFoto: Captura video

19.00 Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va ”contesta și combate” cerera de extrădare, a spus avocata sa, Jennifer Robinson, potrivit AFP.

17.05: Julian Assange a fost găsit vinovat de încălcarea eliberării condiționate de către tribunalul din Westminster, la Londra. Pedeapsa maximă pentru această infracțiune este de 12 luni de închisoare, relatează Reuters. Assange va fi audiat din nou prin sistem video în 2 mai.

16.19: Procurorii americani au spus joi că l-au inculpat pe Julian Assange de piraterie informatică. (AFP)

Dacă este condamnat, acesta este pasibil la o pedeapsă de maxim 5 ani de închisoare, a precizat ministrul american al Justiției.

Potrivit acuzațiilor, Assange a fost implicat împreună Chelsea Manning într-o conspirație de piratare informatică pentru a sparge parola departamentului de apărare. Spargerea parolei i-a permis lui Manning să se logheze la o rețea secretă de computere a guvernului sub un alt nume și să-și acopere urmele când a divulgat o serie de documente militare și diplomatice secrete către WikiLeaks.

15.30: Quito a retras naționalitatea ecuadoriană lui Julian Assange.

14.58: Statele Unite au cerut extrădarea lui Julian Assange, a anunțat poliția britanică.

14.33: Marea Britanie nu îl va extrăda pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în Statele Unite dacă acesta s-ar putea confrunta acolo cu posibilitatea pedepsei cu moartea, a spus ministrul britanic pentru Europa și America, Alan Duncan.

14.25: Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a spus că nimeni nu este deasupra legii, că Assange nu este un erou și că viitorul acestuia va fi decis de justiția britanică.

”Julian Assange nu este niciun erou, s-a ascuns de adevăr pentru ani și ani. Este corect ca viitorul său să fie decis de sistemul britanic de justiție”, a spus Hunt.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de Externe, Maria Zakharova, a criticat arestarea. ”Mâna ”democrației strângând de gât libertatea”, a scris ea pe Facebook.

14.13: O avocată suedeză a anunțat joi că vrea să pună presiuni pe procurori să redeschidă investigația preliminară privind acuzația de viol.

”Clienta meu și cu mine abia ce am primit știrea că Assange a fost arestat. Faptul că ceea ce așteptam și speram de aproape șapte ani se întâmplă acum, evident, vine ca un șoc pentru clienta mea”, a spus Elisabeth Massi Fritz, avocata presupusei victime.

Aceasta a mai adăugat că ”vom face tot ce putem pentru ca procurorii să redeschidă investigația preliminară privind acuzația de viol”.

”Julian Assange, 47 de ani, a fost astăzi, joi, 11 aprilie, arestat de către ofițerii Serviciului Metropolitan de Poliție la Ambasada Ecuadorului”, a spus poliția.

Poliția a mai spus că l-a arestat pe Assange după ce ”au fost invitați la ambasadă de către Ambasador, după ce guvernul ecuadorian a retras azilul”.

Marea Britanie a garantat Ecuadorului că Assange nu va fi extrădat într-o țară în care s-ar putea confrunta cu pedeapsa cu moartea sau tortură, a spus președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, după ce fondatorul WikiLeaks a fost arestat.

Președintele Ecuadorului l-a acuzat pe Assange că este implicat în ”interferența în afacerile interne a altor state” în ambasadă.

Ecuadorul a anunțat marți că va decide ”în timp util” dacă va menține sau nu azilul diplomatic acordat lui Assange , refugiat din 2012 în Ambasada ecuadoriană din Londra.

Guvernul preşedintelui Lenin Moreno a denunţat recent încălcările repetate din partea lui Julian Assange ale regulilor care reglementează condiţiile sale de azil la ambasada ecuadoriană.

Din octombrie, Quito aplica fondatorului australian al WikiLeaks un protocol care reglementează vizitele şi comunicările sale în interiorul misiunii diplomatice şi prevede, de asemenea, că nerespectarea acestuia duce la retragerea azilului.

”Statul ecuadorian va decide ceea ce trebuie să stabilească în momentul în care va considera că este oportun”, potrivit ministrului Valencia.

Săptămâna trecută, WikiLeaks a anunţat pe Twitter că Londra şi Quito au ajuns la un acord ca Julian Assange să fie expulzat din ambasadă pentru ca apoi să fie arestat de către autorităţile britanice şi că ar fi o chestiune de ”zile sau de ore”.

Ecuadorul a calificat aceste ”zvonuri” drept ”insultătoare”, potrivit France Presse.

Julian Assange ”ştie perfect că are o datorie faţă de autorităţile britanice pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în 2012. El trebuie deci să răspundă”, a adăugat ministrul.

Fondatorul WikiLeaks, 47 de ani, s-a refugiat de peste şase ani în Ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita extrădarea sa în Suedia, unde este urmărit în cazul unui presupus viol. Dosarul a fost de atunci clasat.